Kunstenaars Iet Langeveld en Wout Ruigrok voor hun onderkomen 'Plan4', dat zij dachten te kunnen kopen: "Het is voor ons moeilijk om door de bomen het bos nog te zien" (Foto: Ed Olivier).

Atelier 'Plan 4' wordt gesloopt voor woningbouw
Laatste update: 19 mei 2017 om 12:13

LISSE - Wat er precies fout is gegaan weten de kunstenaars Iet Langeveld en Wout Ruigrok niet, maar de keiharde toezegging dat ze het pand 'Plan4' aan de Lissese Heerweg voor 240.000 euro mochten kopen, lijkt niet meer te bestaan.

In plaats van het kunst en -cursuscentrum voor jong en oud moet de voormalige showroom van het garagebedrijf Heemskerk plaats maken voor woningbouw. Het pand brengt volgens een extern taxatierapport tenminste 450.000 euro op. Verkoop aan de twee kunstenaars is geen optie meer; ze mogen met alle andere geïnteresseerden meebieden op de naastgelegen Oude School.

De laatste ontwikkelingen rond het zogeheten Heemkerkplein - genoemd naar het garagebedrijf dat er ooit stond - zijn door de gemeenteraad in een gewijzigd besluit vastgelegd. Naast de sloop van Plan4 ten behoeve van woningbouw blijven het schooltje en de monumentale bomen aan de Heereweg behouden. Het college van B en W heeft tot en met juni de tijd om een koper te vinden die de oude school een maatschappelijke bestemming wil geven. Zo niet, dan wordt ook de school gesloopt voor woningbouw.
De frustratie van de kunstenaars is dat ze bij elke geplande ontwikkeling in het centrumgebied steeds weer van de wagen vielen. Iet Langeveld: "Dan moesten wij weer naar het gemeentehuis om uit te leggen dat wij er ook nog zijn." Ruigrok vult aan: "Voor het schooltje ligt er nu zo'n pakket aanvullende eisen dat het voor ons moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien."


Anti-kraak
De kunstenaars werken sinds 8,5 jaar in het pand dat ze op anti-kraakbasis huren. "We hebben hier bij de opening een enthousiaste gemeenteraad over de vloer gehad. Wel met de waarschuwing: hou er rekening mee dat het misschien maar voor acht of negen maanden is."


Acht maanden werd ruim acht jaar, waarin Ruigrok en Langeveld een cursuspraktijk opbouwden, waar elke week zo'n 50 mensen gebruik van maken. Precies het soort activiteit dat de gemeente Lisse in het centrum wilde stimuleren. "Toen bleek dat bouwer Horsman Plan4 helemaal niet wilde hebben voor de ontwikkeling van het bouwplan De Factorij, zijn wij met de gemeente in gesprek gegaan om het te mogen kopen. De prijs van 240.000 euro is de prijs die Horsman voor het pand zou betalen. Wij hebben eind vorig jaar ook laten weten dat we ook heel gelukkig zouden zijn met een deel van het schooltje, bij voorbeeld alleen de gymzaal", zegt Ruigrok.


Intern memo
Maar in een intern collegememo van 16 december 2014 dat de kunstenaars door de Lissese wethouder Evert Jan Nieuwenhuis is toegestuurd staat letterlijk: 'In het gesprek (van 15 december) is aangegeven dat de gemeente bereid is om mee te werken aan verkoop onder de volgende voorwaarden: Prijs € 240.000'. 
Op dat moment ging de gemeente er nog van uit dat de oude dorpsschool op het Vierkant en kerkelijk centrum De Voorhof in de Bondstraat gesloopt zouden worden. Tegenover de Grote Kerk zou een nieuwe Voorhof worden gebouwd, geflankeerd door stadswoningen. En Plan4 moest daar architectonisch op aansluiten. Tenslotte beloofde de wethouder dat een horecavoorziening voor de verkoop van koffie en thee zou worden toegestaan.


"Nu blijkt dat wethouder Nieuwenhuis ons lelijk aan het lijntje heeft gehouden. Halverwege 2016 zei hij ineens: 'hou er maar rekening mee dat er een tonnetje bijkomt'. Nou ja, dan vraag je je wel af hoe het zit met de betrouwbare overheid die ze zo graag willen zijn."


'Hardnekkig misverstand'
Verantwoordelijk wethouder Evert Jan Nieuwenhuis noemt de veronderstelde prijs van 240.000 euro voor Plan 4 'een hardnekkig misverstand'. Dat bedrag vertegenwoordigt slechts de grondprijs in geval het pand zou worden gesloopt voor nieuwbouw of ingrijpend zou worden gerenoveerd. "Uiteindelijk wilden we wel dat het in elk geval aan de buitenkant zou worden opgeknapt. Het stond inderdaad voor dat bedrag in de boeken, maar toen maakte Plan 4 nog onderdeel uit van het bouwplan De Factorij. Nu heeft de gemeenteraad besloten dat er appartementen op die plek moeten komen."