Bij Kasteel Keukenhof in Lisse zal onder andere een streekmarkt worden gehouden. Ook het kasteel zelf bekijken is mogelijk (Foto: pr).

Kastelen en buitenplaatsen zetten deuren open voor publiek
Laatste update: 26 mei 2017 om 11:49

STREEK - Maandag 5 juni (Tweede Pinksterdag) wordt ook in Zuid Holland weer de Dag van het Kasteel gehouden.

Op initiatief van NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats en het Erfgoedhuis Zuid-Holland zullen in de hele provincie zeventien landgoederen en buitenplaatsen de deuren openen voor het publiek. In de duin- en bollenstreek kan men op zes locaties terecht; bij Kasteel Keukenhof, 't Huys Dever, het Hof van Hillegom, Klein Leeuwenhorst, Huys te Warmont en de Ruïne Teylingen.

Tussen Hillegom en Den Haag ligt een groen lint dat wordt gevormd door tientallen landgoederen en buitenplaatsen: de landgoederenzone Zuid-Holland. De geschiedenis van deze 'kastelen' gaat vaak eeuwen terug. Het zijn cultuurhistorisch waardevolle, boeiende en mooie plekken, die het bezoeken meer dan waard zijn. Tijdens de Dag van het Kasteel krijgt men de kans om landgoederen en buitenplaatsen te bezoeken die normaal voor het publiek gesloten zijn. Bovendien valt er van alles te beleven.


Zo wordt er bij Kasteel Keukenhof in Lisse op 4 en 5 juni een gezellige streekmarkt georganiseerd. In 45 kraampjes kan men ontdekken wat de streek allemaal te bieden heeft. Zo zijn er niet alleen eetbare streekproducten, maar pakt de markt ook uit met beauty, bloemen, planten, woondecoratie en kan men een testrit maken op een e-bike. Zondag zijn er zangoptredens en op maandag vinden er roofvogelshows plaats. Ook is er die dag een troubadour die voor muzikale omlijsting zorgt.

Bij de Hofboerderij kan men terecht voor een kopje koffie of een heerlijke lunch. Kinderen kunnen knuffelen met de dieren uit kinderboerderij Poelepetaat. Op beide dagen kunnen kinderen deelnemen aan Hollandse kinderspelen. Het kasteel zelf is beide Pinksterdagen vrij toegankelijk voor het publiek De suppoosten informeren bezoekers over de rijke geschiedenis van Kasteel Keukenhof.


In 't Huys Dever, ook in Lisse, tonen middeleeuwse figuren maandag verschillende ambachten, zoals handwerken. Bakkers bakken brood in de originele oude muur-oven en op vuren worden verschillende gerechten bereid. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur worden de wapens opgepakt voor een onvergetelijk schouwspel. Om 12.00 en 15.00 uur is er een in de kapelzaal een lezing over eten en drinken in de middeleeuwen. Buiten is een markt met heerlijke producten en op het terras kan men genieten van een kopje thee en proeven van middeleeuwse gerechten. Voor de kinderen is er een boogschietbaan.

De dag wordt muzikaal omlijst door Carole et Brullare. Vanaf Dever kan er ook een uitstapje worden gemaakt naar de Heemtuin Lisse, waar van 14.00 tot 16.00 uur een themamiddag rond het gebruik van Middeleeuwse kruiden is.


Het kasteel en de voorburcht van de Ruïne Teylingen in Sassenheim zijn maandag geopend en er worden rondleidingen gegeven. Daarnaast is er een middeleeuws kampement, met historische ambachten en toneel. De activiteiten zijn van 11.00 tot 17.00 uur, toegang € 3,-- en kinderen € 1,50.


Tussen 10.00 en 16.00 uur rijdt er een paardentram door Warmond. In- en uitstappen kan o.a bij Buitenplaats Oostergeest, Vroenhof en Huys Te Warmont. Om 10.30, 12.30 en 14.30 uur kan er vanaf het parkeerterrein van Huys te Warmont worden gestart voor een rondwandeling, verzorgd door de Historische Vereniging Warmelda. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Vooraf opgeven is vereist via de email.


Aan de Gooweg in Noordwijkerhout is Klein Leeuwenhorst te bezoeken. De tuin en het stalhuis met bijbehorende winkel zijn van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan men in het gras luisteren naar muziek. Kinderen vermaken zich met oud Hollandse spelen.


In de vernieuwde Meerkamer van het Hof van Hillegom wordt van 10.00 tot 12.30 uur opgetreden door leerlingen van de Hillegomse Muziekschool. In de Hoftuin zijn demonstraties van diverse ambachten en een proeverij van lekkernijen uit lokale keukens. De kleintjes kunnen van 14.00 tot 16.00 uur ponyritjes maken door het historische centrum van Hillegom.

Meer informatie en het volledige programma van de Dag van het Kasteel in Zuid Holland is te vinden op de website.

 

Meer info: info@warmelda.nl
Meer info: http://www.dagvanhetkasteel-zh.nl