Jeffrey Jongeneelen wil weten dat hij de 2-1 voor Rijnsburgse Boys heeft gescoord (Foto: Hans Heemskerk).

Twee momenten van brille genoeg voor zakelijk RBB
Laatste update: 26 mei 2017 om 11:43

RIJNSBURG - Finales zijn zelden sprankelend. Vaker zijn ze saai, afwachtend of gewoon bar slecht.

In de die laatste categorie viel het heenduel tussen Rijnsburgse Boys en Spakenburg om een plek in de Tweede Divisie. Twee briljante momenten van de enige speler met creativiteit op het veld waren dinsdagavond genoeg voor de thuisploeg om een goede stap richting promotie te zetten: 2-1.

'Finales speel je niet, die win je', het was Samuel Eto'o  die deze tegeltjeswijsheid in de wereld bracht. Zeer van toepassing op Duitse ploegen of pakweg Italiaanse teams. Maar deze wijsheid had dinsdagavond ook de goedbevolkte Middelmors bereikt met zo'n 2500 toeschouwers. Wie een spektakel verwachtte, kwam dan ook bedrogen uit. Twee vermoeid en uitgeklede ploegen wilden vooral niet verliezen. Het was Jeffrey Jongeneelen die de thuisploeg met een vlammend schot voor rust en een briljante aanname en goede afronding in een leunstoel bracht richting De Westmaat.


"We beschouwden dit ook meer als een zakelijk duel. En dat werd het ook. Zeker richting het einde toe. We misten wat mensen. De opties worden minder. Dan is het pijn lijden en dat hebben we prima gedaan. Het was niet mooi, maar dat maakt niet uit."


De oefenmeester zag zijn ploeg nog goed beginnen. Tjon-A-Njoek kreeg in de openingsminuut een levensgrote kans. Terwijl Rijnsburg de controle had en Spakenburg meer bezig was met het tempo te drukken, kwam toch weer de kwaal van dit seizoen bovendrijven. Een tempoversnelling was genoeg om de verdediging te verassen. Verdediger Kelvin Maynard stoomde van achteruit op om dwars door het hart de een-twee aan te gaan. Via via kwam de bal in de kluts terug en stond het 0-1.


Diezelfde Maynard liep daarbij een blessure op, en zag vanaf de zijkant Jongeneelen binnen een minuut gelijkmaken. De organisatie was even weg, Wesley Goeman kopte terug en vanaf rand zestien was het hard raak. Aan de andere kant ontsnapte Olivier Pilon een keer aan de aandacht van de sterk spelende Masies Artien. Doelman Richard van Nieuwkoop was net op tijd om de bal van z'n voet te plukken.
Het tempo ging na de rust iets omhoog, maar uitgespeelde kansen werden er amper meer gecreëerd.

Rijnsburg loerde op een bevlieging van de man die daar om bekend staat. Onder toeziend oog van heel wat Bollenstreek-spelers en trainers was er opeens dat moment. Een voorzet werd met links doodgelegd en met rechts binnengeschoten zoals alleen de echte fijnbesnaarde balartiesten dat kunnen. Mulders: "Ik zie het hem op de training ook regelmatig doen. En volgens mij deed hij het tegen IJsselmeervogels ook. Dat is een grote kwaliteit van Jeffrey. We wisten dat het van hem moest komen. Daarom liet ik hem ook geen verdedigend werk meer opknappen."


De 2-1 lijkt een ideaal scenario voor Rijnsburg. Spakenburg zal zaterdag voor eigen publiek moeten komen. Met de snelheid en creativiteit voorin bij de Uien moet het raar lopen wil de ploeg daar geen gebruik van maken. Tegen Westlandia pakte dat concept fantastisch uit en gezien de staat waarin de tegenstander verkeert, is dat opnieuw geen onlogische gedachte. "We hebben drie dagen en dan moet het nog een keer gebeuren. We zijn er nog niet, maar het ziet er goed uit."