Cathinca Van Sprundel maakt haar auteursdebuut met haar fantasyboek 'De Vrouwe van Myrdin': "Ik hou van sprookjes, maar dit is een sprookje dat uitgekomen is" (Foto: Ingrid Langeveld).

Cathinca van Sprundel schrijft 'per ongeluk' fantasyroman
Laatste update: 26 mei 2017 om 11:48

SASSENHEIM - Geen voornemens maar snode plannen. Vanaf het moment dat de in Scheveningen geboren en getogen Cathinca van Sprundel kon lezen, verzon en schreef zij al fantasyverhalen en droomde zij ervan ooit een boek te schrijven en uit te geven.

Tot haar grote verbazing won zij vorig jaar met haar fantasyverhaal 'De Vrouwe van Myrdin' de Scelta Publishing Manuscriptenwedstrijd 'Aparecium 2016', die haar plotsklaps een contract voor het uitgeven van een boek opleverde. Op zaterdag 3 juni verschijnt haar debuutroman 'De Vrouwe van Myrdin' en vindt bij Boekhandel Wagner in haar woonplaats Sassenheim de officiële lancering plaats. "Ik hou van sprookjes, maar dit is een sprookje dat uitgekomen is", glimt Van Sprundel met fonkelende ogen.

Betoverd door de magie van sprookjes fantaseerde de 27-jarige Van Sprundel, bachelor afgestudeerd in film- en literatuurwetenschappen, master journalistiek en in het dagelijks leven 'allround' tekstschrijver bij de gemeente Zoetermeer, van kleins af aan al grootse fantasyverhalen. Zo groots dat die bijna nooit afkwamen  Totdat zij de Scelta Publishing Manuscriptenwedstrijd ontdekte. "Aldoor had ik ideeën en 's avonds in bed verzon ik hele spannende passages, scènes en meer. Schriften en schrijfblokken schreef ik vol. Ook creëerde ik allerlei personages en boeiende intriges, maar geen enkel lang verhaal kwam af. Ik wist het na enkele spannende acties gewoonweg niet meer en een slot bleef vervolgens uit", vertelt de bevlogen Young Adult boekenwurm, die een groot fan is van zowel de Nederlandse historische kinder- en jeugdboekenschrijfster Thea Beckmann als de Engelse auteur J.K. Rowling.


In haar puberteit startte het schrijftalent, dat overigens deadlines knuffelt en leesboeken verslindt, bewust met schrijven. "Rond mijn zestiende stuitte ik op de Verhalensite, een site waar ik mijn verhalen kon posten, maar ook andere verhalen kon lezen en allerlei mensen ontmoette", lacht Van Sprundel. "Voor mij was dat een mooie leerschool. In korte tijd leerde ik mijn verhalen daadwerkelijk opbouwen en lukte het mij zelfs om korte verhalen echt af te maken", aldus de Sassenheimse, die nadien eens in de zoveel tijd deelnam aan schrijfwedstrijden voor korte verhalen met tot gevolg enkele publicaties in verscheidene bundels. "De beste vijfentwintig kwamen in een boekje.


Voor mij was dat een extra motivatie om complete verhalen te schrijven en ook die killende deadlines daarbij dwongen mij daartoe", belicht Van Sprundel. De vierde plaats uit tweehonderdenvijftig inzendingen bij de tweejaarlijkse schrijfwedstrijd 'De Fantasy Strijd Brugge 2012' getuigt daarvan.


Wales
De vertelling van haar debuutroman is gebaseerd op de 'Mabinogion', een collectie unieke Middeleeuwse verhalen uit Wales. "Na mijn afstuderen was het mijn droom hierover een verhaal te schrijven. Die Welshe verhalencyclus omvatte mijn bachelorscriptie zie je", beargumenteert Van Sprundel met het manuscript 'De Vrouwe van Myrdin' haar deelname aan de Scelta Publishing Manuscriptenwedstrijd 2016, die haar onverwachts succes opleverde. "Tot mijn grote verbazing behoorde ik tot de top drie en was de jury benieuwd naar de afloop van het verhaal dat ik dus aanvankelijk niet had. Mijn verhaal van tussen de 80.000 en 100.000 woorden moest binnen drie maanden af zijn", memoreert de schrijfster, die exact één minuut voor het verstrijken van de deadline op de verzendknop drukte. "Ik dacht 'dit wordt niks'. Later bleek echter wel dat mijn verhaal 'De Vrouwe van Myrdin' de wedstrijd won met als bekroning uitgifte in boekvorm", aldus Van Sprundel. Volgens haar eigen zeggen schreef ze in feite dus "per ongeluk" een boek.


Opleiding
Haar schrijftalent zegt Van Sprundel te danken te hebben aan haar opleidingen: "Dankzij film- en literatuurwetenschappen leerde ik veel verhalen kennen en dankzij mijn journalistieke opleiding kort en bondig schrijven." Daarnaast is ze als lezer ook een liefhebber van sprookjes en mythologie. Ze verklapt dat de lezer in haar boek volop actie, spanning, humor en romantiek zal aantrekffen. Zonder bescheidenheid: "Het is geschreven in een vlotte, toegankelijke en leesbare stijl voor een breed publiek."


'De Vrouwe van Myrdin' vertelt het verhaal van Airys die alles kwijtraakte aan de Andere Wereld: haar moeder, haar vader en haar prinsdom Dyfed.


Koningin Anranrod belooft haar na zeven dienstjaren te helpen Dyfed terug te winnen. De beloofde hulp komt in andere vorm dan verwacht. In plaats van ten strijde te trekken wordt Airys verbannen naar het eiland van de spookverhalen: Myrdin. "Ik heb een verhaal geschreven dat ik zelf ook graag lees, maar ondanks dat het fantasy is leg ik ook iets van mijzelf bloot. Ik toon mijn kwetsbaarheid." 

Zaterdagmiddag 3 juni om 14.00 uur presenteert Cathinca van Sprundel haar debuutroman 'De Vrouwe van Myrdin' bij Boekhandel Wagner aan de Hoofdstraat in Sassenheim en houdt aansluitend een signeersessie. Harpiste Gwendolynn de Boer verzorgt de muzikale omlijsting. Voor € 15,00 is het boek verkrijgbaar bij zowel de fysieke boekhandel als alle online boekhandels waaronder bol.com.