Honderden kinderen genoten afgelopen zaterdag tijdens de open dag van SpeeltuinVereniging Kindervreugd van de spelletjes en de pannenkoeken (Foto: Erwin Brandt).

"Als burgemeester niet komt, doen we het zelf wel"
Laatste update: 13 juni 2017 om 14:43

LISSE - Met meer dan de helft 'onbekende' bezoekers was de open dag, voor het eerst in samenwerking met De Gaapstokken, van SpeeltuinVereniging Kindervreugd in De Engel zeer geslaagd.

Honderden kinderen togen afgelopen zaterdag opgewonden en onder een stralende lentezon met een stempelkaart in de hand langs tal van activiteiten als doelschieten, een stokvangspel, knutselen, sjoelen en een groot luchtkussen om uiteindelijk te eindigen bij Prins Rob (van der Poll) de derde en de raad van elf voor een lekkere pannenkoek.

Rob van der Poll in niet alleen Prins Carnaval, maar ook voorzitter van de speeltuinvereniging. Druk bakkend en zwetend kijkt ie zeer tevreden toe. "Heel klein smetje is dat wij tijdens het carnaval de burgemeester van Lisse opdracht hebben gegeven om pannenkoeken te komen bakken voor alle kinderen, maar helaas moeten wij het vandaag zelf opknappen", zegt Van der Poll gekscherend. "Positief is dat alle leden van De Gaapstokken toch maar weer aanwezig zijn op hun vrije zaterdag om een handje te helpen.

Wij vinden het als vereniging namelijk onze taak om ook wat te doen voor de maatschappij. Iets te organiseren met een maatschappelijke lading. Het leuke is dat sommige activiteiten met een maatschappelijke ondertoon, zoals de rollatordisco in woonzorgcentrum Berkhout van afgelopen jaar, wordt voortgezet door anderen. Dit jaar hebben we gekozen voor Kindervreugd, omdat ik daar nauw bij betrokken ben.

Hoewel de buitenevenementen van de speeltuin goed worden bezocht, merk je dat er tegenwoordig veel concurrentie is. De kinderen hebben veel keus en worden vaak verleid door alle digitale spelletjes. Wij vinden het echter belangrijk om de kinderen ook de spelletjes te laten zien waarmee onze generatie is grootgebracht zoals het sjoelen. Ik heb het meegemaakt dat kinderen nog niet eens wisten wat een sjoelbak was."


De op 26 mei 1959 opgerichte vereniging met ruim tweehonderdvijftig leden heeft een echte wijkfunctie en organiseert het hele jaar door activiteiten. Vrijwilligers vertellen dat voor zowel oud als jong van alles op touw wordt gezet zoals huttenbouw, bingo, darten, klaverjassen en hartenjagen, playbackshows en een tentennacht. "Daarbij komen nog allerlei activiteiten zoals de open dag van vandaag, tijdens de feestweek en met Pasen, Sinterklaas en Kerst."


Terwijl de kinderen moe maar voldaan, met een ervaring rijker en een gebruinde huid weer huiswaarts keren, kunnen De Gaapstokken na honderden baksels even geen pannenkoek meer zien. "Het maatschappelijke uitje zit er weer op en wat rest is een enorm goed en voldaan gevoel."