Frank Emens, Henk Faas, Ben Ligtenberg en Jan van der Schrier van het interkerkelijk Mannenkoor David uit Lisse hopen vrijdag op een volle Grote Kerk bij de samenzangavond ten bate van het Vriendenhuis van Vriend GGZ (Foto: Erwin Brandt).

Mannenkoor David organiseert samenzang voor Vriend GGZ
Laatste update: 13 juni 2017 om 14:45

LISSE - Vol verwachting kloppen de harten van de leden van de activiteitencommissie van het interkerkelijk Mannenkoor David uit Lisse.

Frank Emens, Henk Faas, Ben Ligtenberg en Jan van der Schrier organiseren op vrijdag 16 juni namelijk een samenzang in de Grote Kerk Lisse met als doel aandacht te vragen én geld in te zamelen voor Vriend GGZ Lisse, gehuisvest in het Sint-Agathaklooster aan de Heereweg.

"Het is gewoon een prachtig doel", vertelt Ligtenberg vol vuur. "Als medewerker van De Proeverij en als bijna buren ga ik regelmatig langs om broodjes, salades en ander voedsel wat wij over hebben langs te brengen. Wat mij dan vooral opvalt, is de oprechte dankbaarheid en hoe weinig deze medebewoners te besteden hebben." Faas vult aan dat ze enorm blij waren met hun nieuwe koffiezetapparaat. "Omdat er ruim tien bewoners zijn dacht ik aan een luxe apparaat a la De Proeverij. Groot was mijn verbazing dat het om een zeer eenvoudig apparaatje van de Blokker ging. Eén die we bij wijze van spreken in een gezin al snel zouden omwisselen voor een iets groter en comfortabeler apparaat."


Vriend GGZ ondersteunt mensen met sociale en psychische beperkingen in hun dagelijks leven. Doel is een zelfredzaam bestaan en maatschappelijke participatie. Het leven van de psychiatrische inrichting speelt zich doorgaans af achter gesloten deuren of ergens ver weggestopt in een bosrijke omgeving en vriend GGZ probeert hen juist middenin de samenleving te nestelen. "In Lisse is dat pal naast het centrum, maar toch ook weer bijna volledig onzichtbaar", vertelt Ligtenberg verder. "Ze bewegen zich anoniem en rustig door het dorp. Bijna niemand weet waar ze zitten en wie ze zijn. De mensen vinden dat ook niet erg en blijven het liefst anoniem, maar toch willen wij als koor ze een beetje in de schijnwerpers plaatsen. Laten zien dat ook zij erbij horen en op onze steun kunnen rekenen."


Huismeester Renald de Wolff, een voormalig GGZ patiënt, vertelt enthousiast blij te zijn met elke vorm van steun. "Momenteel zijn er twaalf bewoners met een GGZ achtergrond, die langzaam en met vele ups en downs begeleid worden naar zelfstandig wonen. Hoewel het absoluut waar is dat je ze niet zomaar met een vingerknip beter kunt maken, kun je enorm helpen door een maatje of gewoon een vriend te zijn. Daarom omarmen wij de samenzangavond en hopen we op een volle kerk."


"Alle leden van het koor waren direct enthousiast", zegt Faas. "Normaal is er weinig animo meer voor een optreden richting de zomer, maar nu wilde iedereen heel graag meedoen. Het geld wat we ophalen wordt dankzij onze sponsors Bril Jan't en Van Dijk Hoveniers in Sassenheim volledig afgedragen aan Vriend GGZ. Ze hoeven ook geen verantwoording aan ons af te leggen, want we weten nu al dat het goed wordt besteed. Al kopen ze voor een paar maanden chocola."


Vanaf eind oktober 2016 is het voormalige klooster uit de jaren 1900 van de Rooms-katholieke parochie Sint-Agatha met zo min mogelijk aanpassingen en met behoud van de monumentale elementen gerenoveerd tot gastenverblijf van Vriend GGZ met veertien kamers en faciliteiten. Christelijk Mannenkoor David bestaat uit ruim vijftig mannen in de leeftijd van 18 tot 87 uit de regio en alle kerken zijn hierin vertegenwoordigd. Er wordt geoefend in de Salemkerk, maar het koor is niet met de kerk verbonden. Door een volgens de leden unieke Davids sound met veel volume, treden zij met enige regelmaat op voor Nederland Zingt, een tv-programma van de Evangelische Omroep, dat wekelijks te zien is op NPO 2.

"Iedereen vanaf 16 jaar met een baard in de keel is van harte welkom", besluit Ligtenberg. De samenzangavond op vrijdag 16 juni start om 19.20 uur met een voorzang en begint officieel om 19.30 uur in de Grote Kerk aan de Heereweg 250 (naast 't Vierkant). De toegang is vrij en er wordt gecollecteerd voor het vriendenhuis Lisse.