(Foto: Erwin Brandt).

Vierkant weer bij de tijd
Laatste update: 13 juni 2017 om 15:04

LISSE - De klok - ooit een geschenk van de inwoners van Lisse - is na ruim dertien maanden weer terug op de plek waar ie hoort: 't Vierkant.

De aansluiting op het elektriciteitsnetwerk zorgde echter voor een storing, waardoor het horecaplein tot vandaag nog niet bij de tijd was. Bijna symbolisch waren de wijzers vlak voor twaalven stil blijven staan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Lisse wordt het probleem echter vandaag (woensdag 14 juni) opgelost, want het heeft al met al heel erg lang geduurd. "We hebben eerst het traject van schade en aansprakelijkheid doorlopen. Vervolgens moesten we een leverancier vinden en de klok met een levertijd van zestien weken laten repareren.

De totale kosten zijn bijna tienduizend euro, maar dan heb je ook wat en we zijn er blij mee." De oude klok, met tachtig dienstjaren op de teller, werd destijds omver gereden door een vrachtwagen met bier. Aan de klok kleven wellicht ook nostalgische herinneringen. De platgewalste klok was namelijk weer een opvolger van de oorspronkelijke klok die sinds de elektrificering van de tramlijn Leiden-Haarlem in 1932 de halte markeerde.

Deze eerste klok stond echter niet op een paal, maar hing vast aan een mast van de bovenleiding. Wie de nieuwe oude klok op 't Vierkant (nog) niet vertrouwt, kan overigens altijd nog een blik werpen op het uurwerk van de even verderop gelegen Grote Kerk.