(Foto: pr).

Stoom- en dieseldagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden
Laatste update: 13 juni 2017 om 16:40

VALKENBURG - In het weekend van 17 en 18 juni zetten de vrijwilligers van Stoomtrein Katwijk Leiden aan het Valkenburgse Meer alle rijdende stoom- en dieseltreinen in voor een intensieve dienstregeling.

Gedurende het gehele weekend puffen en fluiten maar liefst vier stoomtreinen en pruttelen tientallen diesellocomotieven of het een lieve lust is. Er wordt een intensieve treindienst gereden met zowel personentreinen als werktreinen en losse locomotieven. Via de omroepinstallatie wordt informatie verstrekt over de doorkomst van de treinen en er zullen regelmatig demonstraties worden aangekondigd. Ook staan vrijwilligers klaar om rondleidingen te verzorgen over het gehele terrein, de werkplaats en het museum. Om 14.00 uur begint het hoogtepunt van de dag: de parade.

Voor dit bijzondere weekend komen alle rijvaardige locomotieven in actie. Zeldzame museumstukken komen alleen dit weekend voor een keer naar buiten om hun kunnen te tonen. De bezoekers zullen tijdens de parade van deskundig commentaar worden voorzien. Om dit weekend luister bij te zetten, zijn door het museum tal van collega's uitgenodigd om oude techniek aan de bezoekers te tonen. Op het uitgestrekte terrein van het buitenmuseum zullen stationaire motoren draaien en een antieke draadkraan uit de jaren 50 van de vorige eeuw zal regelmatig demonstraties geven.


Dit evenement is bij uitstek geschikt voor (groot)vaders en hun (klein) kinderen met hun (groot)moeders. Oude techniek spreekt jong en oud aan. Nostalgie en het enthousiasme van alle vrijwilligers bij elkaar werkt aanstekelijk. Voor de kinderen is smalspoor toch al aantrekkelijk omdat de locomotieven op 70 cm smalspoor niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. De blije koppies van de kinderen zullen ongetwijfeld vele fotocamera's in beweging brengen. Voor de kinderen rijdt er een miniatuurstoomtrein waarop zij kunnen meerijden. Ook kunnen kinderen onder begeleiding zelf aan de slag om zand te scheppen met een speciale werktrein die wordt gebruikt bij de aanleg van het spoor. Ze kunnen daar zelfs een diploma mee behalen.


Het museum is beide dagen geopend van 10.30 tot 16.30 uur. Entree is 9 euro, kinderen van 4-12 jaar betalen 7 euro.