Veelvoudig olympisch en wereldkampioen wielrennen Marianne Vos is één van de geportretteerde sporthelden in de tentoonstelling 'Goudkoorts', die zondag wordt geopend in Museum Noordwijk (Foto: pr).

Noordwijk viert de sport met classics, volleybal en foto's
Laatste update: 15 juni 2017 om 11:34

NOORDWIJK - Onder de titel 'Goudkoorts' zijn er vanaf zondag 18 juni in Noordwijk twee opmerkelijke sportfototentoonstellingen te zien.

Bij het Gat van Palace is een aantal grote foto's te bewonderen van Nederlandse gouden medaillewinnaars. In Museum Noordwijk zijn er nog meer foto's te bekijken en worden ook de sportattributen waar de sporters hun prestaties mee hebben neergezet getoond. Veelvoudig wereld- en olympisch kampioen wielrennen Marianne Vos is een van de prominenten die zondag bij de opening aanwezig zal zijn.

Beide tentoonstellingen zijn onderdeel van de naar schatting 30 evenementen die ter gelegenheid van het themajaar sport worden georganiseerd. Fotografe en oud-wereldkampioene shorttrack Monique Velzeboer en fotograaf John de Koning hebben 25 Nederlandse gouden medaillewinnaars op een wel zeer bijzondere manier op de gevoelige plaat vastgelegd. De topsporters werden voor hun foto van top tot teen met goudverf bespoten en vereeuwigd in een vergulde omgeving waarin zij zich afbeulden om tot hun prestaties te komen. Het heeft bijzondere opnames opgeleverd. Ze zijn tot het eind van het jaar te bewonderen in Museum Noordwijk aan het Jan Kroonsplein.


Komend weekend is er in Noordwijk van alles te beleven op sportgebied. Zaterdag wordt de 22ste editie van de Noordwijk Ladies Classic verreden. De wielerklassieker voor vrouwen voert de deelneemsters vijf keer over een 23 kilometer lang parcours door Noordwijk en Noordwijkerhout. De start is om 16.30 uur op de Koningin Wilhelmina boulevard ter hoogte van Golden Tulip Noordwijk Beach. Als het peloton zich elders op het parcours bevindt, organiseert mountainbikevereniging De Noordbikers op boulevard, zeereep en strand zogenaamde streetraces. Op zaterdag en zondag organiseert volleybalvereniging Novo op het strand bij De Koele Costa haar jaarlijkse beachvolleybaltoernooi en op zondag is bij Kustsurfvereniging Noordwijk weer de 'Groovy Classic'.


Ook de juryleden van ACES Europe, die Noordwijk de eretitel European City of Sport toebedeelden, zijn zondag van de partij. Zij zullen met eigen ogen kunnen zien dat Noordwijk het binnenhalen van de titel niet louter afdoet met het laten wapperen van European City of Sportvlag. De jury zal een bezoek brengen aan de kustsurfvereniging en vervolgens met reddingsboot Paul Johannes een vaartocht maken. Ook zal een kijkje worden genomen bij het beachvolleybal en beide openingen (binnen en buiten) van de tentoonstelling 'Goudkoorts' worden bijgewoond. Deze vangt om 14.30 uur aan op de boulevard en verplaatst zich dan naar het museum.


De indrukken die worden opgedaan zullen ongetwijfeld worden meegenomen in de beoordeling of Noordwijk de beste is van de veertien Europese plaatsen die dit jaar de titel European City of Sports dragen. Die uitslag wordt eind dit jaar in Brussel bekend gemaakt. Overigens heeft Noordwijk ook bij een andere verkiezing nog een ijzer in het vuur. Werd de badplaats vorig jaar nog afgetroefd door Hellendoorn, dit jaar is Noordwijk vastbesloten wel dé Sportgemeente van Nederland te worden.