Marios Lomis in actie voor Noordwijk tegen Sliedrecht (Foto: Ron van der Linden).

Lomis: "Ik weet dat ik een bevoorrechte positie heb"
Laatste update: 21 juli 2017 om 11:18

NOORDWIJK - Marios Lomis is eigenlijk een a-typische voetballer. Toch vindt de spits van vv Noordwijk precies in die balsport zijn ontspanning.

Zijn rust. De rust die hij als persoon uitstraalt. Een gloed van kalmte die hij bewaart na elke wedstrijd, na winst of verlies. De analyses altijd haarscherp. Wars van social media. Ook al zit hij nu net een paar weekjes op Instragram. Want tja, dan kan men de Noordwijkse spits toch nog in de gaten houden. Lomis lacht er bij. Misschien is hij inderdaad niet de typische voetbalspeler van de huidige tijd.

Spits Lomis is zoon van een Griekse vader en broer van Spiros, die bij EDO in Haarlem in de punt van de aanval staat. Het interview vindt plaats in Bennebroek, in het ouderlijk huis, waar de deur bij binnenkomst al met een kier open staat. Het blijkt het begin van een hartelijk en gastvrij ontvangst. Een bordje Grieks eten staat klaar, gemaakt door vader Lomis, als kort daarna zoon Marios trots over z'n toekomstige avontuur begin te praten.


De 22-jarige aanvaller haalde onlangs zijn bachelor politicologie aan de Universiteit in Amsterdam en deed ondertussen een minor praktische filosofie. Na het afronden van zijn studie in Nederland kwam hij in contact met KingsTalent, twee broers die studenten begeleiden die in Amerika willen studeren en sporten.


Lomis ging naar een 'showcase' in Eindhoven en leerde de broers De Koning beter kennen. Het agentschap legde contacten overzees, waar het inmiddels al lijntjes heeft met meer dan 5000 'college coaches'. De broers deden fantastisch voorwerk zodat Lomis in augustus in Omaha (Nabraska) aan zijn 'American Dream' begint aan de Creighton University waar hij een master business administration gaat doen.


Het was nu of nooit voor de inwoner van Bennebroek. Zijn studie was afgerond en de wil om te reizen was nog te groot. Misschien nog wel belangrijker: ook als persoon wilde Lomis zich nog verder ontwikkelen. "Het is voor mij de ideale situatie", schetst de aanvaller. "Ik ga nu drie dingen die ik graag doe; studeren, voetballen en reizen, met elkaar combineren. De uitdaging en de ervaring, daar kijk ik naar uit. Dit was het uitgelezen moment om te gaan."


"Door de ervaring kom ik als rijker mens thuis, wat er ook mag gebeuren", klinkt het goed doordacht uit de mond van de Noordwijkse spits. "Ik krijg een mooi podium waar ik mezelf als voetballer kan laten zien, maar ik houd me ook voor dat wat er op sportief gebied ook mag gebeuren, ik sowieso van de ervaring ga genieten. Ik stap uit mijn comfortzone en ga een hele andere wereld in. Ik weet mijn god niet wat ik ga meemaken qua mensen of qua levensstijl."


"Ik weet dat ik een bevoorrechte positie heb", vervolgt Lomis, en begint in een ruk over z'n familie te praten. "Weet je, ik ga elke dag bezig zijn met voetbal. Zit op een campus met achtduizend mensen. Ik denk niet dat ik me alleen ga voelen. Natuurlijk laat ik mijn vrienden en familie hier en ga ze absoluut missen, maar tegelijkertijd weet ik dat ik dit een jaar ga doen als uitdaging, dus ik kan het makkelijk relativeren."