De Italiaanse deelnemers aan de jeugdklasse 'Dragoon' zijn volop bezig om hun boot voor te bereiden op hun wedstrijd (Foto: Jos Westgeest).

Noordwijk klaar voor invasie Hobie Cat-zeilers en publiek
Laatste update: 21 juli 2017 om 11:29

NOORDWIJK - Op het Noordwijkse strand is het weer volop een kakofonie van talen. Italiaans, Spaans, Zuid-Afrikaans, allemaal door elkaar.

Dat kan ook niet anders als er 24 nationaliteiten worden verwacht voor een internationaal kampioenschap. Na vorig jaar de WK Life Saving in huis gehad te hebben, gehost door de Noordwijkse Reddingsbrigade, is het nu beurt aan het EK én WK Catamaranzeilen in de klasse Hobie Cat. Gastheer is de Zeilvereniging Noordwijk (ZVN), die dit jaar haar 60-jarig jubileum viert.

Volgens Remco Verdoes, woordvoerder namens de wedstrijdorganisatie viel na Oostenrijk de keuze voor de organisatie op Nederland. En omdat Noordwijk zich dit jaar "Sportcity" mag noemen was de keuze snel gemaakt voor Noordwijk. Volgens Verdoes stond de jarige zeilvereniging te trappelen om dit mega-evenement te mogen organiseren.


Sinds afgelopen weekend stromen de teams met hun boten Noordwijk binnen. Verdoes: "Er worden zo'n 287 boten verwacht uit 24 landen. Uiteraard uit Europa, maar ook Australië, de Verenigde Staten (Hawaii), Canada en Zuid-Afrika zijn vertegenwoordigd. Bijzonder is ook het jeugdkampioenschap in de Dragoon-klasse, waarin onverwacht ook een WK gezeild gaat worden, omdat zich meer dan 25 teams hiervoor hebben aangemeld. Hiervoor hebben wij vorige week nog net de toestemming bij de organisatie, de Hobie Cat Klasse Associatie Nederland (HCKAN), kunnen regelen."


Inmiddels is de meeste jeugd al binnen en wordt volop gesleuteld aan de boten. De jeugdwedstrijden worden komend weekend gezeild. Op de Koningin Wilhelminaboulevard staat inmiddels een enorme containerwagen, waar voorafgaand aan de kampioenschappen (van 20 t/m 29 juli, red.) de deelnemers zich officieel moeten melden. Verdoes: "Hier ontvangen zij alle wedstrijd- en verblijfsinformatie. Daarnaast worden de boten het strand opgereden op de plaats die wordt toegewezen. Het hele strand tussen de politiepost (afrit 10) en Huis ter Duin is gereserveerd voor de wedstrijdboten.

Onze leden hebben voor deze week hun vaste plek hiervoor afgestaan. Hun boten liggen in opslag of elders op het strand. Dit getuigt ook van het enorme enthousiasme waarmee de leden van de Zeilvereniging Noordwijk deze kampioenschappen hebben ontvangen. Zowel de leden als vele vrijwilligers helpen mee om de wedstrijden te organiseren. Ditzelfde geldt voor de hotels en pensions in Noordwijk, die alle deelnemers, maar ook hun familie en vrienden huisvesten deze veertien dagen. Dit was ook een van de redenen waarom Noordwijk is uitgekozen als wedstrijdoord."


Voor het 'Holland Hobie House', een grote hospitalitytent naast het clubgebouw van ZVN, legt Verdoes de kampioenschappen uit: "Er wordt op wereldniveau (WK) gezeild met de Hobie 14 (éénmansboot) en Hobie Wild Cat. De Wild Cat is geschikt voor de Formule 18 klasse, de snelste catamarans. Daarnaast zal het evenement als Europees kampioenschap gelden voor de Hobie 16 (tweemansboot), Hobie Tiger, Hobie FX One en Hobie Dragoon. Deze laatste is specifiek voor jeugdzeilers ontworpen. De klassificaties 14, 16 en 18 staan voor het aantal voet, ofwel de lengte van de boot."


De wedstrijden zijn gebaseerd op een eenheidsklasse, er wordt dus niet met een handicap gezeild, vertelt Verdoes. "De zeilers worden gecontroleerd op hun minimumgewicht en de boten op de zeilen en spinakers. Onder leiding van de officials gaan de boten het water op. Daar kiest iedereen zijn startpositie. Hier komt uiteraard wel wat geluk bij kijken, want de wind bepaalt uiteindelijk een belangrijk deel van de winst. Wie uiteindelijk als eerste over de finish komt is de winnaar. Er zijn twee wedstrijdbanen, één voor de Koningin Wilhelminaboulevard en de ander voor de Koningin Astridboulevard. De kampioenschappen worden verslagen vanuit het Holland Hobie House, waar ook catering is. Hier is iedereen van harte welkom. Maar ook vanaf de boulevards en het strand zijn de wedstrijden goed te volgen. Wij doen ook verslag van de wedstrijden via de social media. Uiteraard gaat er speciale aandacht uit naar de Noordwijkers Rogier Duindam en Sonja Steenvoorden, beiden lid van de ZVN en absolute kanshebbers voor het kampioenschap in de Hobie 16 klasse. Zij zijn nu regerend Nederlands kampioen."


Het gehele programma van de Europese en Wereldkampioenschappen Hobie Cat is te vinden op de website. Vandaag (vrijdag) om 18.30 uur is de officiële opening op het terras van Grand Hotel Huis ter Duin. Dan zullen ook de officiële wedstrijdzeilen worden gepresenteerd.

Meer info: http://www.hobieworlds.com