Thomas Bakker speelde afgelopen seizoen voor HHC Hardenberg (Foto: Kristian Giesen).

Thomas Bakker vertrekt naar Japan: "Grootste droom om daar te spelen"
Laatste update: 21 juli 2017 om 11:33

LISSE - Met het vastleggen van Thomas Bakker dacht FC Lisse de gedroomde opvolger van Tom Zoontjes in huis te hebben.

De 26-jarige verdediger, die vorig seizoen nog voor HHC Hardenberg speelde, besloot eind juni alsnog voor een profavontuur in Japan te kiezen. Voor Bakker ging daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling. Voor FC Lisse zit er niets anders op dan de ontstane vacature alsnog in te vullen.

"Natuurlijk begrijp ik de teleurstelling bij de club waarvoor ik dit voorjaar bewust heb gekozen", start Bakker vanuit Japan het gesprek. "Mijn HBO-studie marketing-management heb ik zo goed als afgerond. Begin 2018 wilde ik aan de VU in Amsterdam aan die studie een vervolg geven. Dat was de reden voor mij om naar het Westen te verkassen. Omdat een vriend van mij al enige jaren in Japan als prof speelt, was ik daar al een keer op bezoek geweest. Het land sprak me meteen enorm aan en mijn grootste droom was om daar ooit ook te spelen. We hebben dezelfde zaakwaarnemer en die heeft voor mij een lijntje uitgegooid."


Uiteindelijk werd Bakker kort na het afgelopen seizoen voor een stage in Japan uitgenodigd bij Veertien Mie. "Een ambitieuze club die op het vierde niveau in Japan uitkomt. Een bijzondere club bovendien die pas vier jaar geleden werd opgericht. Mie is de verwijzing naar de regio van de club. Veertien naar Johan Cruyff", legt de verdediger uit.

"De voorzitter is ooit in Nederland op bezoek geweest en was een grote fan van Johan en het Nederlandse voetbal. We spelen niet voor niets in het Oranje en zelfs onze mascotte heeft die kleur. Mijn entree was ook heel bijzonder. Ineens zat er een Nederlandse voetballer in de kleedkamer. Dat wekte zelfs een soort ontzag op, maar ik begrijp heel goed dat ik het allemaal zelf zal moeten afdwingen", geeft Bakker na twee weken Japan een inkijkje in zijn nieuwe leven.


Familie, vrienden en oud-ploeggenoten reageerden volgens Bakker heel enthousiast op zijn nieuwe uitdaging. Een uitdaging die hij overigens in zijn 'uppie' is aangegaan. "Dat is nu moeilijk genoeg. Uiteraard vormt de taal nog een probleem. De basis daarvan wil ik zo snel mogelijk gaan beheersen. Voetbaljargon is dan wel internationaal, maar na twee weken is het nog vooral handen- en voetenwerk. Naast mij spelen er nog twee Brazilianen bij de club. Voor het overige bestaat de groep uit Japanners. Mijn Braziliaanse collega´s en onze trainer spreken redelijk goed Engels en dat komt momenteel goed van pas."


Het niveau waarop hij in Japan gaat spelen, vergelijkt Bakker met het rechterrijtje van de Jupiler League. Het is dus aanpoten geblazen beseft de verdediger, die in zijn laatste seizoen in Nederland in de Tweede Divisie acteerde. "Hier hoop ik stappen te maken. De competitie is in twee delen geknipt. Nog twee duels en dan staat de competitie een maand stil. Daarna volgt het tweede deel van het seizoen en zijn we in november klaar. Momenteel worden de laatste zaken rond mijn visum geregeld en daarna ben ik speelgerechtigd."


"Na augustus wil ik er staan", klinkt het overtuigend uit de mond van Bakker. "Hopelijk zit er hier nog meer in het vat voor me. Ik voel me in ieder uitstekend op mijn plaats. Nogmaals, voor FC Lisse vind ik het jammer en ik begrijp dat het voor hen een tegenvaller was, maar deze kans mocht ik niet laten lopen."
"Ik weet dat ik een bevoorrechte positie heb", vervolgt Lomis, en begint in een ruk over z'n familie te praten. "Weet je, ik ga elke dag bezig zijn met voetbal. Zit op een campus met achtduizend mensen. Ik denk niet dat ik me alleen ga voelen. Natuurlijk laat ik mijn vrienden en familie hier en ik ga ze absoluut missen, maar tegelijkertijd weet ik dat ik dit een jaar ga doen als uitdaging, dus ik kan het makkelijk relativeren."