Impressie van een vorige editie van Kinderstad Sassenheim. De nieuwe oprganisatoren hebben er een dag aan vastgeplakt en gaan ook workshops organiseren (Archieffoto).

Kinderstad Sassenheim dit jaar vijf dagen
Laatste update: 2 augustus 2017 om 14:57

SASSENHEIM - "Kinderstad laat je niet verdwijnen", dacht Ronald van Ruiten toen hij vorig jaar zomer tijdens de 25-ste editie van Kinderstad Sassenheim de noodkreet van de afzwaaiende organisatoren Bert en Mendy Leeflang uit het nieuws opving.

"Zelf heb ik aan dit prachtige evenement geweldige jeugdherinneringen en daarbij, als soort van statement naar Bert en Mendy, behoort hun gedachtegoed te worden bewaard en voortgezet. Dit is nog niet het moment om ermee te stoppen", verwoordt Van Ruiten zijn drijfveer om vanaf dit jaar de kar te trekken. Om de continuïteit van het evenement te waarborgen richtte hij onlangs samen met Bas Leeflang, al achttien jaar lang vrijwilliger bij Kinderstad, als formeel instrument de Stichting Kinderstad Sassenheim op. Van Ruiten is voorzitter en Leeflang secretaris. "Fijn dat maandag 7 augustus de bouw van Kinderstad weer van start gaat. We hebben er zin in", stralen de twee bestuursleden, die zich gesterkt weten door een leuke en gezellige commissie van vrijwilligers.

Het huttenbouwfestijn voor Teylingse basisscholieren, dat steevast de vijfde week van de basisschoolvakantie op het ijsbaanterrein aan de Kagerweide plaatsvindt, leek te verdwijnen nadat het echtpaar Leeflang besloot na het jubileumfeest te stoppen met de organisatie. Totdat Van Ruiten zich meldde. "Als deelnemer met mijn kinderen Björn (7) en Sigrid (5) zou het wel heel erg jammer zijn als dit heuse kinderfeest er niet meer is. De intentie waarmee kinderen van dit laagddrempelig evenement genieten is onvergelijkbaar", weet de kersverse organisator uit ervaring.


Volgens Van Ruiten zijn grote en luxe attractieparken of verre vakanties voor kinderen lang niet altijd zaligmakend. Kinderstad is dus zeker niet alleen een alternatief voor kinderen die niet op vakantie kunnen. "Velen weten niet, en zeker ouders vanwege het ontbreken van vrije tijd om hun eigen kinderen te begeleiden, wat ze aan Kinderstad missen. Ga uit van de basisbehoeftes en de kern van een kind. Veelal zijn ze blij met simpel vertier als het creëren van een eigen nestje. Dat zit nu eenmaal in de roots van elk mens. Als mijn kinderen tijdens een logeerpartijtje bij opa of oma van lakens een eigen hutje mogen bouwen ervaren zij ultieme blijheid", aldus Van Ruiten.


De nieuwe organisatoren waren zo enthousiast dat ze meteen maar bepaalden dat Kinderstad niet vier maar vijf dagen lang duurt en maandagochtend al om tien uur begint in plaats van in de middag. "Heel veel kinderen wensen al jarenlang een vijfdaags huttenfeest", weet Leeflang. "Opbouwen kost al veel moeite, vaak wel twee dagen, en vervolgens is het na een dag winkeltje spelen en de nodige andere activiteiten de volgende dag alweer afbreken. Dit keer dus niet", glundert de secretaris.


"Naast de traditionele gebeurtenissen en vertier gaat Kinderstad 2017 met de nieuwe facetten workshops meubeltjes en reclame maken, een tentennacht, een spellenroute langs de huisjes, twee winkeltjesdagen, een door de vrijwilligers bij de hutten aanlegde negen holes minigolfparcours en liefst twee springkussens en de grote organisatietent midden in het centrum van de 'stad' bruisen van levendigheid en wordt vast spannender dan ooit", verklappen de twee bestuursleden enthousiast. "En natuurlijk houden we op de minigolfbaan voor zowel de kinderen als hun ouders en opa's en oma's een mooi toernooitje", laat Van Ruiten, zelf een fervent golffanaat, los. "Het sociaal samenzijn staat deze week voorop. Niets is bijna leuker dan dat kinderen elkaar ook in de schoolvakantie zien, samen buiten bezig zijn en dat ook ouders evenals grootouders elkaar fysiek treffen in plaats van enkel contact via Facebook."


Nog steeds is de commissie Kinderstad op zoek naar uitbreiding van het aantal vrijwilligers. Van Ruiten en Leeflang lachen: "Vele handen maken licht werk en bovendien een fantastische week Kinderstad voor kinderen een onvergetelijke belevenis." Momenteel telt Kinderstad 108 deelnemers, maar kinderen die zin hebben in avontuur kunnen zich tegen betaling van 25 euro ook maandagochtend bij de organisatie aan het hek aanmelden. Meer info is te lezen op de site. Met vragen kan men ook mailen.

Meer info: info@kinderstadsassenheim.nl
Meer info: http://www.kinderstadsassenheim.nl