Het Sassenheimse Adest Musica tijdens één van haar choreografische figuraties in het Parkstad Limburg Stadion (Foto: pr).

Adest Musica bewijst op WMC weer tot wereldtop te behoren
Laatste update: 2 augustus 2017 om 15:02

SASSENHEIM - Op de laatste finaledag van het WMC 2017 heeft het Sassenheimse Adest Musica twee grootse resultaten behaald.

Op het onderdeel mars werd een 4e plaats behaald met een score van 94,15. Op het onderdeel show eindigde Adest op de 2e plaats met een score van maar liefst 95,42 punten, eveneens 'goud met onderscheiding'. Ook mocht Adest de 'publieksprijs' in ontvangst nemen op basis van meer dan 30% van het aantal stemmen uitgebracht door het publiek, veelal bestaande uit muziekkenners. Met deze scores heeft Adest Musica opnieuw bewezen tot de absolute top van de (inter)nationale drum- en showbands te behoren.

Zo'n 300 meegereisde supporters in het met 15.000 toeschouwers gevulde Parkstad Limburg Stadion genoten van 'hun' Adest Musica. Onder de supporters ook burgemeester Carla Breuer om de bijna 70 muzikanten te volgen. Na een bijna een jaar durend intensief voorbereidingstraject moest het afgelopen zondag gaan gebeuren. Allereerst op het onderdeel mars waarin werd deelgenomen met de  speciaal voor Adest gearrangeerde mars 'A Tribute to de Royal Marines'. Met een bijna feilloze marsorde, discipline en muzikaliteit werd het marsparkoers gelopen. De te lopen bochten en de verplichte counters, dit alles ondersteund door zuivere muzikaliteit, deed het korps, instructie en toeschouwers beseffen dat dit wel eens een bijzondere dag voor het korps kon gaan worden.


Na de mars vertrok het korps naar een sportaccommodatie in Heerlen om zich optimaal te prepareren voor de show 'The Composer', die Adest 's middags als laatste van de 14 optredende (top)korpsen zou brengen. De korpsleden, van seniorlid Koos Hoogervorst (12 keer WMC) tot WMC-debutanten, voerden de choreografische figuraties met verve uit. Maar bovenal werd de 12 minuten durende show met veel muzikaliteit gebracht. Met spetterende passages, afgewisseld met zuiver gespeelde 'stilte-momenten', toonde Adest Musica zich op haar best.

De gimmicks als de grote piano en notenbalk, het geblinddoekt musiceren en aan het slot een 30 bij 30 meter grote Nederlandse vlag zorgen voor een ovationeel applaus van de 15.000 toeschouwers. De dirigenten Rob Balfoort, Jos Lustberg en choreograaf Frank Ranzijn, het acht man/vrouw tellende instructieteam, vrijwilligers en zeker de 65 korpsleden konden tevreden zijn.


Maar de vraag was wat de internationale vakjury zou gaan beslissen. Aan het eind van een lange dag, die al om 6.30 uur was begonnen bij clubgebouw 't Onderdak, waren die om over naar huis te schrijven. Tweemaal 'goud met onderscheiding' met scores die het maximaal aantal te behalen punten van 100 benaderden. Maar ook plaatsen in de eindrangschikking die  ervoor zorgen dat Adest Musica opnieuw heeft bewezen tot de wereldtop van de korpsen te behoren.


Overigens was de Duin- en Bollenstreek in Kerkrade goed vertgenwoordigd. Floraband Rijnsburg en DVS Katwijk behaalden resp. de 1e en 5e plaats op het onderdeel mars. Op het onderdeel show werd de Floraband 6e en DVS 7e. Ook Da Capo uit Lisse, St. Cecilia uit Voorhout en de slagwerkgroep St. Jeanne d' Arc uit Noordwijkerhout waren van de partij.