Impressie van de vorige editie van Castlefest, waar het in belangrijke mate gaat om zien en gezien worden (Archieffoto: Erwin Brandt).

Castlefest neemt weer bezit van landgoed Keukenhof
Laatste update: 2 augustus 2017 om 15:11

LISSE - Pronken, zien en gezien worden en 'volledig jezelf zijn', maar dan wel in de huid van een ander.

De verwachtingen rondom het dertiende Castlefest, dat van donderdagmiddag 3 tot en met zondagavond 6 augustus plaatsvind rond Kasteel Keukenhof, zijn als vanouds weer hooggespannen. De vreemde verschijningen zullen voor de noodzakelijke boodschappen - fantasyfiguren moeten ook gewoon eten - of gewoon een bezoekje ook weer regelmatig opduiken in het centrum van Lisse.

Het terrein van Landgoed Kasteel Keukenhof aan de Keukenhof-Noord is de afgelopen dagen vanwege het vierdaagse middeleeuwse fantasy-evenement met internationale allure weer volledig aangekleed en omgetoverd naar een sprookjesachtig en vooral fantasierijk decor. Naast een zeer uitgebreide markt zullen er weer veel oude ambachten te bewonderen zijn en kan er worden meegedaan aan tal van workshops en genoten worden van gevarieerde muziek.


Kwamen er op de eerste editie nog 'slechts' 3.500 belangstellenden af, twee jaar geleden werd evenals vorig jaar een recordaantal van 35.000 bezoekers behaald. Dat is trouwens ook het maximum. Pure liefhebbers kijken er het hele jaar naar uit en stemmen zelfs hun vakantie af op het festival. "In vergelijking met andere gelijksoortige evenementen zoals het Keltfest in de Biesbosch is het in Lisse gemoedelijker en één groot feest. Er heerst echt een gezellige sfeer, veel leuke mensen, er is altijd goede muziek en het is geschikt voor jong en oud. Vorig jaar zijn we voor de eerste keer geweest, maar dit is zeker voor herhaling vatbaar. Het is een waar knuffelfeest en een vergroot woonkamerfeest, maar dan met meer middeleeuwse spelen, steampunk en kilts", zo laten fans op social media weten.


Kritische kanttekeningen zijn er - zoals bij elke festival - natuurlijk ook. Zo zou Castlefest over zijn hoogtepunt heen zijn, te commercieel, te chaotisch, te duur en vooral ook te massaal. Het terrein voor invaliden moeilijk begaanbaar en de regels op de camping te strikt. Femke van Hilten van de organisatie van het Castlefest zegt zich niet te herkennen in de kritiek. "Helaas is het zo dat wanneer een festival groeit, er ook mensen zijn die over bepaalde zaken gaan balen en dit uiten op social media. Onze ticketverkoop groeit nog steeds, dus er is nog steeds grote belangstelling voor Castlefest."


Van Hilten grijpt de mogelijkheid aan nog een beetje reclame te maken: "We zitten al sinds jaar één op Landgoed Keukenhof, wat een prachtig terrein is. Maar omdat het een kasteelterrein is, zijn niet alle paden egaal, geasfalteerd en dergelijke. Dit is juist ook de charme en voegt toe aan de sfeer van Castlefest, maar dit betekent dat de paden inderdaad niet altijd even toegankelijk zijn voor mindervaliden. We doen er echter alles aan om Castlefest zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo hebben we invalidentoiletten, rijplaten voor scootmobielen en rolstoelen, is er een gedeelte van de parkeerplaats gereserveerd voor mindervaliden en hebben we een speciale service voor mensen die het bospad niet af kunnen. Helaas is het natuurlijk niet mogelijk om paden te gaan asfalteren -  dat zou de Keukenhof ook niet waarderen - maar we doen ons best om ook voor deze groep toegankelijk te blijven en hen een leuke dag te bieden."


"Wat betreft regeltjes: tja, die zijn er niet voor niets natuurlijk. Kortom, het is een kleine groep mensen die baalt over bepaalde zaken, maar dat staat gelukkig een hele grote groep mensen die wel enthousiast zijn niet in de weg."


De camping zal in ieder geval een andere plek krijgen. Deze komt deze editie op het terrein zelf. "De Stationsweg hoeft daardoor in ieder geval niet meer door de honderden kampeerders te worden overgestoken", zo laat de gemeente weten. De maximum snelheid op de Stationsweg wordt tijdelijk verlaagd naar 30 km per uur. Volgens de organisatie komen naar schatting weer 35.000 liefhebbers uit alle hoeken van Nederland en het buitenland af op het grootste evenement in zijn soort in Nederland.

Voor meer informatie, activiteiten, tijden en prijzen kan men terecht op de website.

 

 

Meer info: http://www.castlefest.nl