De internationale vrouwengroep in buurthuis Salvatori kreeg afgelopen zaterdag bezoek van Maurice Sijsenaar, die een introductiecursus EHBO verzorgde (Foto: Erwin Brandt).

Nieuw netwerk na vliegende start wat stilgevallen
Laatste update: 2 augustus 2017 om 15:24

LISSE - Van Tibet tot Polen en van Syrië tot Afghanistan. Op verzoek van een aantal Syrische vrouwen in Lisse organiseerde buurthuis Salvatori samen met de Poolse Stichting Kreda en Vluchtelingenwerk Lisse in het voorjaar een internationale vrouwengroep.

Aangenaam verrast door een bijzonder hoge opkomst besloot het buurthuis de nieuwe activiteit een vervolg te geven. Maar de daarop volgende bijeenkomsten trokken minder belangstelling. Reden voor de organisatoren om meer aan de weg te gaan timmeren.

De internationale vrouwengroep organiseerde naast de succesvolle workshop voorjaarsboeketen en 'Heel de wereld bakt' onlangs nog een dansochtend. Helen Verschoor, samen met Ellen van der Zaal, Marja Ruigrok, Janne de Wit, Loes de Butter en Mariët Baaij initiator en organisator van het initiatief, vertelt dat de opkomst bij de dansochtend met een achttal vrouwen tegenviel en ook vandaag zijn de bezoekers op één hand te tellen. "Bij de dansactiviteit dachten we dat het door de ramadan kwam, maar na vandaag weten we het niet meer. Wat we wel weten is dat we de activiteiten misschien op een andere dag dan de zaterdag moeten organiseren. De Polen werken namelijk allemaal op zaterdag."

"Misschien komt het door de vakantieperiode", vult Van der Zaal aan. "We gaan in ieder geval binnenkort overleggen hoe we de doelgroep moeten gaan bedienen, ze weer kunnen bereiken én over de exacte doelstelling van de vrouwengroep". De Wit vertelt, met instemming van de overige organisatoren, dat de bijeenkomsten vooral voor alle vrouwen van Lisse zijn bedoeld. "Voor alle culturen en met de nadruk op alle vrouwen. Wij willen bewerkstelligen dat vrouwen uit hun isolement worden gehaald, ze samenbrengen en elkaar in een gezellige mix leren kennen.

"Afgelopen zaterdag verzorgde Maurice Sijsenaar van de EHBO-vereniging Lisse een gratis introductiecursus EHBO, die goed werd ontvangen. "Het is door de taalbarrière niet altijd even duidelijk, maar door de filmpjes en de heldere boodschap van Sijsenaar gaan de dames met een goed gevoel naar huis", aldus Verschoor. Sijsenaar vertelt het erg leuk te hebben gevonden. "Het is normaal mijn werk, maar als Lissenaar werk ik graag vrijwillig mee aan dit soort initiatieven."De organisatoren vinden het ondanks de lage opkomst dankbaar vrijwilligerswerk en bruisen nog steeds van de ideeën.

"Het is heel goed voor de integratie en erg leuk om bij te dragen aan nieuwe verbindingen in een nieuw te vormen netwerk. Het mooiste blijft echter de dankbaarheid van de belangstellenden", besluiten de organisatoren in koor.Buurthuis Salvatori wordt gefinancierd door de Samenwerkingsgemeente (SWG) Lisse met kerken in de Prinsessestraat en de Veldhorststraat.

In Salvatori aan de Wagenstraat 33 kan men naast de vrouwengroep terecht voor tal van workshops en gevarieerde ontmoetingen. De volgende activiteit van de internationale vrouwengroep staat gepland voor 12 augustus om 10.30 uur en de inloop is vanaf 10.00 uur.

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Meer informatie is te vinden op de website. ook kan men contact opnemen met Mariët Baaij via de email of 06-54314441.

Meer info: marietbaaij@hotmail.com
Meer info: http://www.swglisse.nl