Verdediger Timothy van der Meulen speelde onder andere in Duitsland en Schotland: "We vinden het hier lastig om elkaar op fouten te wijzen. Vergeet dat maar in het buitenland. Daar worden die dingen gewoon tegen elkaar gezegd" (Foto: Orange Pictures).

Van der Meulen wil buitenlandervaring toepassen in Lisse
Laatste update: 2 augustus 2017 om 15:25

LISSE - Ga er maar aanstaan. Een steunpilaar vervangen in het eerste elftal van FC Lisse. Timothy van der Meulen gaat die uitdaging aan.

Hij moet de nieuwe 'Tom Zoontjes' worden, die eind vorig seizoen na acht jaar afscheid nam. Bang voor de erfenis is hij allesbehalve. "Vanwege mijn leeftijd en wedstrijdervaring weet ik wat er van mij verwacht wordt."

De 27-jarige verdediger is blij met FC Lisse, zoals FC Lisse omgekeerd blij is met diens handtekening. Het blijkt wel uit de pijlsnelle onderhandelingen die de speler en de club met elkaar voerden. De Lissenaren moesten vlug schakelen nadat Thomas Bakker, die in eerste instantie was aangetrokken om Zoontjes te vervangen, koos voor een avontuur in Japan.


Nadat het nieuws van Bakker was ingedaald in Lisse hadden Van der Meulen en Paul van der Veen (technische commissie FC Lisse) de afgelopen tijd al meerdere malen contact met elkaar. Vorige week werd het helemaal concreet na een voorstel vanuit FC Lisse. De Amsterdammer die sinds mei clubloos was, hapte toe.


Na avonturen in Nederland bij verschillende BVO's en een uitstapje in Schotland kwam Van der Meulen in januari in Duitsland terecht bij FC 08 Homburg. Hij greep de buitenkans, maar miste zijn gezin in Nederland. Nu 'integreert' de voetballer weer in zijn eigen Nederland en kan hij naast een maatschappelijke carrière lekker voetballen bij de FC.


Die trend ziet de ervaren verdediger overigens in de hele Tweede Divisie. Een competitie waar hij nog niet in heeft gevoetbald, maar ogenschijnlijk een goed beeld van heeft. "Naast jonge en talentvolle spelers, voetballen er veel oudere jongens die prima het niveau van de Jupiler League aan zouden kunnen", legt Van der Meulen uit. "Maar omdat ze amateur zijn kunnen ze ernaast blijven werken. En in de Tweede Divisie verdien je net zoveel als in de Jupiler League." Hetzelfde geldt dus ook voor de Amsterdammer in Lissese dienst.


Met z'n transfer van het semi-professionele FC 08 Homburg naar de Tweede Divisie is zijn profbestaan (voorlopig) afgelopen. De voetballer stond in Nederland onder andere bij Ajax, De Graafschap en Almere City FC onder contract. Naast zijn Duitse avontuur in Homburg speelde hij ook voor het tweede elftal van Bayern München en kwam hij één seizoen uit in Schotland bij Dundee United.


De dingen die hij over de grens heeft geleerd, wil Van der Meulen maar al te graag meenemen naar Lisse. "Het buitenlandse voetbal is wel van een ander niveau. Ik mag van geluk spreken dat ik dat als voetballer allemaal heb meegemaakt."


De verdediger wil wel uitleggen wat het spelen buiten Nederland zo anders maakt. "Als er in Schotland een speler dreigde door te breken, dan schopten ze hem over de tribune heen. Hier, in Nederland, willen we nog wel eens lief achter zo'n jongen aan gaan rennen om de bal af te pakken. Het is in het buitenland wel een stukje harder en misschien wel een stukje slimmer."


"Als ik in Nederland bijvoorbeeld voetballers onderling meemaak, willen de meeste spelers het liefste elkaars vrienden zijn", gaat Van der Meulen verder. "We vinden het hier lastig om elkaar op fouten te wijzen. Vergeet dat maar in het buitenland. Daar worden die dingen gewoon tegen elkaar gezegd. Die mentaliteit wil ik ook meenemen naar FC Lisse. Alles moet in het teken staan om te willen winnen."