Jaarlijks worden de kookdagen georganiseerd door Stichting Vakantiewerk Hillegom en altijd kan men rekenen op veel aanmeldingen (Foto: Anouk Dijkshoorn).

Chef-koks in de dop
Laatste update: 2 augustus 2017 om 15:49

HILLEGOM - Op dinsdag 25 en woensdag 26 juli vonden de jaarlijks populaire kookdagen plaats in clubgebouw De Drempel.

Ruim 50 jonge kooktalenten deden mee aan de activiteit. Samen wisten zij een heus 3-gangen menu op tafel te zetten. Natuurlijk konden de zelfgemaakte placemats en koekjes om mee naar huis te nemen niet ontbreken.

De jonge Hillegomse chef-koks in de dop konden dinsdag 25 en woensdag 26 juli weer aan de slag tijdens de twee kookdagen. Jaarlijks worden de dagen georganiseerd door Stichting Vakantiewerk Hillegom en altijd kan men rekenen op veel aanmeldingen. Op dinsdag waren er vijfentwintig kinderen aan het koken en op woensdag ruim dertig. Door samen te werken en de juiste kooktechnieken  toe te passen, maakten de jonge chefs een 3-gangenmenu. Aan een van de tafels stond een groepje jongens en meisjes driftig te roeren in een beslagkom. "Zijn alle klontjes er al uit?", vroeg vrijwilligster Ria. Het groepje inspecteerde de beslagkom nog eens goed en kwam tot de conclusie dat het een mooi egaal beslag was geworden. "Dan kunnen we het beslag voorzichtig in het wafelijzer gieten."


Met een beetje geduld zijn de wafels zo klaar en kunnen ze worden geserveerd met poedersuiker of stroop. Een tafel verderop waren kinderen bezig met het snijden van fruit. Druiven, appels, bananen en mango's werden in blokjes gesneden en in een plastic bekertje gedaan. Al het gesneden fruit kon het over het ijs worden gestrooid. Nog een toef slagroom erbij et voilà, een zelfgemaakte vruchtensorbet. Weer een tafel verderop waren de kinderen ook ijverig bezig met het roeren in de beslagkom. "Van dit beslag worden 3-in-de-pan pannenkoekjes gemaakt", vertelt Ria. "De kinderen mogen om de beurt in de keuken de pannenkoekjes bakken."


Mee naar huis
Ook werden er koekjes gemaakt in allerlei vormen: muizen, hartjes en poppetjes. De muizenkoekjes werden gemaakt met twee rozijntjes als ogen, amandeltjes voor de oren en een dropveter als staart. De kinderen mochten de koekjes na afloop mee naar huis nemen.


Natuurlijk werden er ook dit jaar weer placemats gemaakt. De vrijwilligers hadden stapels tijdschriften, kleurpotloden en stickers meegenomen. Op een groot vel papier konden de uitgeknipte plaatjes geplakt worden. Elk placemat was anders. De een koos voor een dierenplacemat, terwijl de ander er allemaal plaatjes van eten opplakte. De placemats werden versierd met tekeningen en stickers. Daarna werden de vellen geplastificeerd, zodat het niet zo snel vies wordt tijdens het eten. Tevreden en met een goed gevulde maag gingen de jonge koks in de dop weer op huis aan.