Tijdens het Zee-evenement bij paviljoen Het Strand was er van alles te zien en te beleven. Van linksboven met de klok mee: kinderen konden zelf met een garnalennetje vissen in zee; vol opwinding wordt de vangst van de kor-excursie bekeken; voelen hoe scherp de tanden van een haai zijn is wel heel erg spannend; bijna niemand ging naar huis zonder met schelpen geknutseld te hebben (Foto's: Piet Broekhof).

Zee-evenement IVN Leiden overtreft alle verwachtingen
Laatste update: 3 augustus 2017 om 10:46

KATWIJK - Garnalen vissen, zeevissen bekijken, knutselen met schelpen, meedoen met een excursie over strand en een tentoonstelling bekijken: het kon afgelopen zaterdag bij Natuurcentrum Katwijk.

Samen met Naturalis en Natuurcentrum Katwijk organiseerde IVN Regio Leiden de eerste editie van het Zee-evenement. Gezien de zeer hoge opkomst - binnen drie uur kwamen er naar schatting zo'n 700 bezoekers - sprak de organisatie van een zeer succesvol evenement.

'Altijd al meer willen weten over wat er leeft in de Noordzee en aanspoelt op onze stranden? Kom kijken, voelen, ruiken, proeven, vissen en knutselen!', stond er op de posters van het interactieve evenement. En daar werd goed gehoor aan gegeven. Tussen 13.00 uur en 16.00 uur was het erg druk. "Het is voor het hele gezin en natuurlijk kun je vooral de kinderen veel bijbrengen door het te bespreken, maar ook door heel actief met ze bezig te zijn en veel te laten zien. Het gaat boven verwachting goed met de aanloop en interesse", vertelt Caroline Koiter van Natuurcentrum Katwijk enthousiast. "Samen met Naturalis en IVN organiseren we het voor de eerste keer. Spannend, maar de opkomst is enorm hoog. Overal springen mensen bij om de stroom aan vragen te beantwoorden en iedereen voldoende aandacht te geven. Het is erg leuk."

Het Natuurcentrum Katwijk werkt sinds kort samen met Naturalis Leiden om te onderzoeken of een intensievere samenwerking een positieve bijdrage kan leveren aan het behalen van doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en natuureducatie. Het IVN Regio Leiden (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie) is een club mensen die de rijkdommen van de natuur en het landschap wil ontdekken en dat graag uitdragen aan anderen. Samen hadden ze de handen ineen geslagen voor een geslaagde eerste editie van het Zee-evenement.


Enthousiast
In het Natuurcentrum zelf was het druk, maar ook buiten bij de diverse kramen, nabij strandpaviljoen Het Strand, was er veel aanloop. Bij de kramen kon men diverse vissoorten bekijken en eveneens de vissen voelen en vasthouden, terwijl mensen van Naturalis bij een andere kraam van alles uitlegden over botten, schedels en aanverwante zaken. "En dan staan we nog bij de waterkant om garnalen te vangen met een schepnet", wijst een vrijwilliger naar de zee. Er was genoeg te doen voor de bezoekers. Voor kinderen en volwassenen waren er excursies over strand. Kinderen konden, uiteraard samen met de ouders of grootouders met een schepnet proberen garnalen te vangen of in het Natuurcentrum met schelpen knutselen. Een tocht langs de kramen bracht een groep kinderen veel kennis over vissen en vondsten.


"Leeft dat allemaal hier in zee?", vraagt een jongen als hij naar een stapel met vissen wijst. "Ja, dat klopt. Voel maar eens hoe de huid van een haai aanvoelt. Het is een ruwe huid. En kijk naar de rode poon, die heeft een soort pootjes waarmee de vis over de bodem kan bewegen", vertelt een vrijwilliger. Bij de kraam ernaast -van Naturalis- werd er veel uitgelegd over vondsten uit zee. "Dat is het gehoorbeen van een walvis", vertellen ze over een groot stuk bot, vanachter de kraam, aan een groep volwassenen, die net zo nieuwsgierig is als de groep kinderen. Aan het eind van de dag ging men voldaan en beleerd weg met spullen, folders, schelpen en vondsten van strand.