Noordwijker Peter Spijker en zijn maat Wilbert Hameete uit Katwijk spoten trots de champagne in het rond. Zij wonnen goud in de Hobie 16 Silver Fleet klasse (Foto: Jos Westgeest).

Stormachtig slot staat geslaagd EK en WK Hobie niet in de weg
Laatste update: 3 augustus 2017 om 11:36

NOORDWIJK - Afgelopen zaterdag werden de zeilkampioenschappen Hobie 2017 officieel afgesloten in het Holland Hobie House aan het Noordwijkse strand.

Over tien dagen verdeeld werden er zowel Europese als Wereldkampioenschappen afgewerkt in de Hobie Cat klasse van het catamaranzeilen. Terwijl de officiële opening op een zonovergoten terras had plaats gevonden,  moest de sluiting van de dubbele kampioenschappen geheel binnen afspelen vanwege het stormachtige weer. De storm was ook de spelbreker de laatste twee wedstrijddagen. De finaleraces die op vrijdag en zaterdag zouden plaatsvinden werden afgelast.

Rich McVeigh, de president van de International Hobie Cat Association (IHCA) opende de sluitingsceremonie in het Holland Hobie House. Hij toonde zich gelukkig dat van de 10 geplande zeildagen er 8 volledig afgewerkt waren, hetgeen voor zeilwedstrijden uitzonderlijk is. Hij bedankte de Nederlandse en het bijzonder de Noordwijkse organisatie voor het huisvesten van zowel de Europese als Wereldkampioenschappen. Hij was duidelijk onder de indruk van de vele vrijwilligers die zich beschikbaar hadden gesteld om de kampioenschappen goed te laten verlopen.


Gerben van Duin toonde zich als loco-burgemeester van Noordwijk trots om dit evenement aan het Noordwijkse strand te mogen huisvesten. In het bijzonder als 'European City of Sport', de titel die Noordwijk in 2017 mag voeren. Hij bedankt de Zeilvereniging Noordwijk (ZVN) voor de organisatie en veel inspanningen die waren getroost om alles vlot te laten verlopen. Hij feliciteerde ook alvast met enige trots de Noordwijkse deelnemers die deze avond op het erepodium zouden verschijnen.


Cees Rodenburg, voorzitter van de ZVN, nam daarna het woord om met name de hele staf van het evenement in het zonnetje te zetten, merendeels leden van de zeilvereniging: "Voor iedereen heeft het menig vrij uurtje betekend om dit prachtige evenement voor de zeilers en Noordwijk te organiseren. Maar dit is met enorm veel passie voor deze prachtige sport gedaan. En een bekroning op ons 60-jarige jubileum."


Daarna nam de Amerikaan en "Hobie" kenner Dan Mangus, die ook dagelijks het live-verslag verzorgde, het woord als inleiding op de prijsuitreiking. "Gedurende de wedstrijddagen is er door zeilers uit 24 landen gestreden om een podiumplaats in de klassen Hobie 16, Hobie Wild Cat en Hobie Tiger. Ondanks dat er de laatste twee dagen niet gezeild kon worden, zijn er wel tijdens de kwalificatiewedstrijden prachtige tijden neergezet.


De zeilers hebben gedurende de 10 dagen van het evenement alle soorten condities gehad, waardoor de resultaten een goede afspiegeling zijn van de zeilerkwaliteiten. Zeilen is nu eenmaal een sport dat afhankelijk is van het weer, dat uitslagen ook onvoorspelbaar maakt. Dit leverde een schitterend schouwspel op voor de vele bezoekers op het strand en de boulevards."
Op het erepodium verschenen opvallend veel Duitse en Nederlandse (lees Noordwijkse) deelnemers.
De Hobie Tiger klasse -  door deelname van zes boten géén officieel Europees kampioenschap - werd gewonnen door Duitsland en ging de tweede en derde plaats naar Nederlanders.
Het brons in deze klasse was voor de Noordwijkers  Susanne en Hans van Klaveren. De wereldtitel ging naar Spanje.


De Hobie 16 Open klasse was massaal aanwezig in Noordwijk met 56 boten in de Gold Fleet en 49 in de Silver Fleet. In de Silver Fleet gingen de prijzen ook naar Nederland en de Oosterburen.  Op de eerste plaats eindigde de Noordwijker Peter Spijker samen met zijn maat Wilbert Hameete uit Katwijk. In de prestigieuze Gold Fleet was de strijd ongemeen spannend en de onderlinge verschillen waren klein.


Hier gingen goud en zilver naar Duitsland en het brons naar het Noordwijkse team Rogier Duijndam en Sonja Steenvoorden uit Noordwijk. Twee van deze 3 teams haalden in 2015 ook al de top 5 en bevestigden hiermee hun kwaliteiten.


Na de prijsuitreiking vond er een spetterend slotfeest plaats in het Holland Hobie House. De organisatie kreeg vele positieve reacties te horen vanuit de deelnemers en de Europese en Internationale Hobie klasse organisaties. De ZVN had volgens iedereen de zaken op het water en aan de kant goed voor elkaar, wat bijdroeg aan een zeer succesvol kampioenschap in Noordwijk.