De in Noordwijk gevonden pup van de Gewone Zeehond (Foto: Flashlight Fotografie).

Albino surprise
Laatste update: 3 augustus 2017 om 11:40

NOORDWIJK - Op het strand tussen Noordwijk en Zandvoort werd afgelopen maandag een verzwakte zeehondenpup aangetroffen.

Het diertje was reeds aangepikt door meeuwen. Medewerkers van de EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) ontfermden zich over de pup, waarna deze werd overgebracht naar het Zeehondencentrum in Pieterburen. Daar werd vastgesteld dat het gaat om een bijzonder exemplaar; een albino.


De zeehond, een vrouwtje, heeft bovendien een bijzondere vorm van albinisme. De ogen zijn rood, maar haar vacht is, in tegenstelling tot bij normale albino's, niet wit. De afgelopen jaren is deze vorm van albinisme nooit gezien in Nederlandse opvangcentra. "Omdat haar vacht nat was toen ze gevonden werd, viel het niet direct op", laat een medewerker van het centrum weten. "Maar toen we haar ogen zagen, stonden we toch wel even te kijken!"


Albino zeehonden vragen veel zorg aangezien ze een gevoelige huid hebben. Ook zijn ze heel gevoelig voor licht. Om dat het in Noordwijk gevonden dier bovendien een ernstige verwonding in haar bek heeft, is intensieve verzorging nodig. Het Zeehondencentrum heeft rond de bijzondere vondst inmiddels ook een actie opgezet. Via haar site roept ze iedereen op een een passende naam voor het dier te bedenken. Wie het centrum daarnaast steunt met een donatie of adoptie, maakt kans om bij haar vrijlating aanwezig te mogen zijn. Inzenden van namen kan tot en met 6 augustus.