Meten en bouwen op 5 en 6 augustus in Park Matilo Leiden (Foto: pr).

Soldatenbarak in castellum Matilo
Laatste update: 3 augustus 2017 om 13:31

LEIDEN - Park Matilo Leiden staat in het weekend van 5 en 6 augustus van 10.00 tot 17.00 uur in het teken van de bouw van een Romeinse soldatenbarak.

Ooit werd castellum Matilo bewoond door Romeinse soldaten. Ze leefden in manschapsbarakken. Hoe zagen die eruit? Dat komt men tijdens dit Romeinse evenement te weten.

Met archeologen van de Universiteit Leiden en vrijwilligers gaat men de maten van de soldatenbarakken inmeten en uitzetten in Matilo. Zo wordt zichtbaar hoe de, nu lege, ruimte binnen de omwalling werd gebruikt.


Een van de barakken wordt echt gebouwd, in skeletvorm. Elke barak bestond uit de woning van de hoofdman en tien woonruimtes voor de soldaten. Met z'n achten woonden ze in zo'n wooneenheid. Daarin kookten ze, aten ze, sliepen ze en bewaarden ze hun wapenrusting. In het Romeinse Weekend kan men voor het eerst werkelijk ervaren hoe groot zo'n barak was, en of de woonruimte nu krap of ruim was.
Natuurlijk hebben ook Romeinse soldaten hun kampement in Park Matilo opgeslagen. Een Romeinse landmeter helpt de moderne archeoloog met zijn eigen landmeetkundig instrument uit de Oudheid. Andere soldaten zijn actief als ambachtslieden, er wordt Romeins gekookt en er zijn natuurlijk kinderactiviteiten. Ook kan men Romeinse spulletjes kopen.


Op zondag 6 augustus geeft archeologe Julia Chorus om 11.30 uur en 14.30 uur een lezing over de Romeinse soldatenbarakken in Nederland. Ze weet alles over de laatste stand van zaken.
En er is nog meer te doen. Bij de Stadswijngaard Matilo kan men wijn van de druiven uit Matilo proeven. Er is een boeken- en informatiestand, waar men van alles over Matilo en de Limes (de Romeinse rijksgrens)  te weten komt en waar boeken, bouwplaten, sap en lekkers verkrijgbaar zijn. Er is een kleine expositie over de Romeinse soldatenbarak. Claudia Thunnissen geeft een rondleiding  door het park en langs de historische tuinen.


Wil men meehelpen bij het meten of bouwen, dan kan men zich via de email aanmelden bij Claudia Thunnissen.


Het adres van Park Matilo is Castellumweg, entree Hoge Rijndijk tegenover de Leiderdorpsebrug. Parkeren kan op  de Willem van de Madeweg.

Meer info: info@cthunnissen.nl