FC Boshuizen is al een fusieclub, het leden aantal is klein en zij zit financieel in een moeilijk parket. Daarentegen speelt in haar voordeel dat zij de laatste jaren hoger speelt dan de andere clubs (Foto: pr).

'Voetbal vitaal' halveert het aantal Leidse clubs
Laatste update: 3 augustus 2017 om 13:39

LEIDEN - Leiden heeft 11 amateur voetbalclubs waarvan er 6 (flinke) schulden hebben.

Vóór de zomervakantie zette wethouder Paul Dirkse (D66) de verenigingen voor 't blok:  Uiterlijk 1 september je schuld aflossen óf een betalingsregeling treffen, anders heb je het seizoen 2018/2019 geen veld meer om op te spelen. De politiek vindt het huidige aantal clubs te veel, zij stelde de levensvatbaarheidseis: 'Iedere club tenminste één team in elke jeugdcategorie en minimaal 450 spelende leden'. Maar hoeveel vitale clubs houdt Leiden straks over?

"Alle voetbalclubs hebben een betalingsregeling getroffen", meldt Dirkse de gemeenteraad. "Maar we houden alles nauwgezet in de gaten of de afspraken ook worden nagekomen", staat verder in zijn brief. Met name de uitstaande energie rekeningen bleken in het overleg tussen gemeente en de clubs een twistpunt. De gemeente betaalde voorheen de rekeningen voor gas, water en licht. Dat de sportclubs dat zelf moesten betalen, viel hen koud op het dak. De wethouder schrijft gedecideerd aan de gemeenteraad dat nu over de nutsrekeningen goede afspraken zijn gemaakt.


Allochtonen clubs
De amateur voetbalclub DoCoS is op dit moment de enige voetbalvereniging die volgens de gemeente aan het predicaat 'vitaal' voldoet. Meer zorgen maakt het gemeentebestuur zich over Roodenburg in Leiden Noord. Die staat er financieel beroerd voor. Zij heeft schulden aan de gemeente en een deel van de clubinkomsten, onderverhuur van een deel van hun accommodatie, is weggevallen. Insiders in het Leidse amateurvoetbal vermoeden dat de gemeente Roodenburg wel de helpende hand toesteekt. Het gemeentebestuur ziet deze club namelijk als een steunpilaar in haar contact met jonge allochtonen.


Gol Sport is een voetbalvereniging met grotendeels een allochtonen ledenbestand. Zij voldoet niet aan de vitaliseringseisen van de gemeente. Financieel gaat het niet goed met hen. Volgers de Leidse voetbalwereld zou deze club maar het beste ondergebracht kunnen worden bij een andere club. Maar men vreest dat een fusiepartner moeilijk te vinden is en de gemeente zal, omdat het maatschappelijke gevoelig ligt, niet zo gauw de stekker eruit trekken.


Levensvatbaar
FC Boshuizen is al een fusieclub, het leden aantal is klein en zij zit financieel in een moeilijk parket. Daarentegen speelt in haar voordeel dat zij de laatste jaren hoger speelt dan de andere clubs. Zij is waarschijnlijk naarstig op zoek naar een partner. FC Boshuizen zou best op zondag op het(zelfde) veld als DoCos kunnen spelen, die het speelveld meestal alleen op zaterdag gebruikt. Leidsche Boys zoekt niet meer actief naar een fusie- of samenwerkingspartner, weet wethouder Dirkse.


Als deze club niet meer op sportpark De Vliet kan voetballen, houdt zij het waarschijnlijk voor gezien.
UVS heeft de voorwaardelijke 450 spelende leden én voetbalt in elke jeugdcategorie. Als deze club met de gemeente financiële voorwaarden kan leven, is zij de tweede vitale club volgens sportwethouder Dirkse. Over Lugdunum is Dirkse ook redelijk optimistisch. De clubs VV Leiden en FC Rijnland willen aan de vitaliseringseisen werken, meent hij. En  fuseren, maar of dát lukt is de vraag. De studenten voetbalclubs LSVV '70 en Footbal Factory blijven buiten schot, de gemeente heeft hen een aparte status toebedeeld. Volgens de Leidse voetbalwatcher: "Als de gemeente de criteria over spelende leden en teams zo handhaaft, is er een toekomst voor Docos, UVS en Lugdunum. Voor de andere Leidse clubs breekt een onzekere toekomst aan".