(Foto: Hans Schuurman).

Bakfietsen in het gelid
Laatste update: 3 augustus 2017 om 13:41

LEIDEN - Volgende week wordt het parkeervak voor scooters en bakfietsen voor Leiden CS uitgebreid.

De ruimte ervoor wordt verkregen door de stalling voor normale fietsen op straat, tussen het SVB-kantoor en de taxistandplaats, op te heffen. Deze fietsparkeerruimte verhuist naar de Trafo-locatie. Er parkeren dagelijks 13.000 fietsen rond Leiden CS. Buiten de vakken parkeren is verboden. De forens die zich verslaapt en zijn fiets tegen het stationsgebouw neerzet om toch nog zijn trein te halen, riskeert dat zijn fiets weg is eenmaal terug in Leiden. Het aantal bakfietsen neemt de laatste jaren hand over hand toe. Behalve dit groeiend aantal is hun onhandelbaar formaat vooral een probleem.

De omvangrijke vervoermiddelen staan schots en scheef tussen de scooters. Het zijn ook een beetje vrijgevochten weggebruikers, die bakfietsvaders en -moeders. Op andere plaatsen in het land waar veel bakfietsparkeerders komen, plaatste de overheid parkeerbeugel in de grond. De bakfietsrijders bleken opeens veel gedisciplineerder door dit beveiligingsaanbod. Zij parkeerden hun massieve (dure) vervoermiddel met het achterwiel op de parkeerbeugel (zie inzet foto) en gebruiken voor bevestiging een stevige ketting.

De gemeente Leiden heeft nog een weekje de tijd deze parkeerbeugels aan schaffen; alle bakfietsen keurig in 't gelid dus!