(Foto: pr).

Vakantie
Laatste update: 3 augustus 2017 om 13:44

LEIDEN - Vakantie! Vakantie is vaak hét moment waar veel mensen naar uitkijken om even te ontspannen van hun werk en de boel de boel te laten en te vertrekken naar een andere plaats, streek of land.

'Daniel de Geus' is Leidenaar in hart en nieren en bevindt zich graag onder zijn stadsgenoten. Hij schrijft een wekelijkse column over het leven in de stad, familie en zijn werk.

Vakantie is dan óók vaak in de file staan naar die vakantiebestemming. "Oeps, was het dit weekend zwarte zaterdag" of "hadden we tóch deze afslag moeten nemen?" en vervolgens minstens tien minuten moeten rijden voordat de volgende afslag komt. Vakantie is dan óók laat aankomen bij de receptie en aansluiten in een rij om in te checken met een kind dat eigenlijk zo snel mogelijk naar die speeltuin aan de andere kant van de weg wil.

Vakantie is vervolgens binnenkomen in een huisje dat toch géén WI-FI (zie eerdere column) vaatwasser en dat mooie uitzicht heeft. Vakantie is óók erachter komen dat je bij dat leuke restaurantje op de hoek, waar je nu al een paar bent geweest, meerdere keren teveel voor je eten hebt betaald omdat de kaart afwijkt van het prijzenbord voor de ingang én het personeel ook nog eens probeert je extra te laten betalen omdat je een Nederlandse pinpas gebruikt die "voor extra kosten zorgt" en je dit pas na een paar keer doorhebt.

Vakantie is ook naar een schattig authentiek dorpje gaan dat uiteindelijk het commerciële hart van de regio blijkt te zijn geworden. Vakantie is tijdens het bezoeken van zo'n leuk plaatsje getroffen worden door een storm terwijl je Leidse bledderdrooghouder nog in de auto aan de rand van de stad ligt. Vakantie is boodschappen doen met het gevoel alsof je een winnende klant bent met één minuut shoptijd omdat hier blijkt dat de supermarkt wél gewoon om vijf uur dicht gaat en je 's avonds dus weer hamburgers maakt.

Vakantie is vervolgens na de eerste week al je papieren boeken uithebben en naar de e-reader kijken en je afvragen waarom je de oplader thuis hebt gelaten. Vakantie is ook het moment dat alle spelletjes uit de stoffige kast in je huisje komen en dat vervolgens blijkt dat je nog steeds de beste bent in mens-erger-je-niet, yahtzee en diverse kaartspelletjes.

Maar vakantie is dan ook wel weer het moment dat je terugrijdt en bij de laatste tankstop denkt aan de gekke dingen die je hebt meegemaakt en bedenkt dat je ze volgende week gelukkig weer op werk kan vertellen. Ik kan niet wachten!