Het werk aan de Kanaalweg nadert zijn einde. De spoorwegonderdoorgang is inmiddels af en het autoverkeer richting het Kanaalpark is zelfs al vrijgegeven afgelopen week (Foto: pr).

Automobilisten richting Kanaalpark mogen weer via Kanaalweg
Laatste update: 3 augustus 2017 om 13:47

LEIDEN - De enorme verbouwing van de Kanaalweg in Leiden nadert zijn einde. Vanaf afgelopen week is het wegdek alvast vrijgegeven voor auto's die naar één van de bedrijven op het Kanaalpark moeten.

Dat is een nieuwe stap richting het uiteindelijke eindresultaat, dat na ruim anderhalf jaar nu echt in zicht begint te komen.

Buurtbewoners zelf mogen binnenkort als eerste 'officieel' onder het spoor door tijdens een speciale dag op zaterdag 19 augustus. Een dag daarna, op zondag 20 augustus, gaat de tunnel bij het spoor op de Leidse Kanaalweg ook voor gemotoriseerd verkeer open. Dat heeft spoorbeheerder ProRail bekend gemaakt. Voordat de buurtbewoners mogen komen, worden eerst nog duizenden tegels gezet aan de binnenkant van de tunnel en een bamboebetimmering aan het plafond aangebracht. De opening wordt eind september nog een keer gedaan, maar dan met vertegenwoordigers van de aannemers, ProRail en de gemeente. Bij die gelegenheid wordt ook de naam van de tunnel bekendgemaakt.


Treinverkeer
Het is even wennen voor de auto's die naar het Kanaalpark moeten. Normaal gesproken konden zij hier alleen komen door gebruik te maken van de kant vanaf de Lammenschansweg. Maar het wegdek in de onderdoorgang is vrijgegeven en uitgebreid getest in de afgelopen tijd.


Eind augustus moet al het autoverkeer weer gebruik kunnen maken van de weg. Daarmee behoort oponthoud door het treinverkeer definitief tot het verleden en dat is waar het de gemeente Leiden om te doen was. Op de Kanaalweg ter hoogte van het spoor Leiden-Utrecht werd op 2 mei 2016 gestart met de aanleg van de spooronderdoorgang. In verband met deze bouwwerkzaamheden werd de Kanaalweg tussen de Lorentzkade en het Lammenschansplein geheel afgesloten voor doorgaand verkeer. Voetgangers en fietsers konden in de afgelopen periode wel gebruik maken van de brug over het Rijn- en Schiekanaal ter hoogte van het spoor Leiden – Utrecht.


De spooronderdoorgang op de Kanaalweg vervangt de gelijkvloerse kruising met het spoor en is bedoeld om de veiligheid en doorstroming van het verkeer te verbeteren. Bovendien kunnen zo op termijn meer treinen op het spoortraject Leiden-Utrecht gaan rijden. Auto’s en fietsers kunnen het spoor straks ongelijkvloers passeren. En voor langzaam verkeer van en naar Cronesteijn ontstaat een veilige en comfortabele oversteek. Bij de aanleg van de spooronderdoorgang op de Kanaalweg is meteen ook het wegdek vanaf de Lorentzkade tot aan de Plantijnstraat vernieuwd. Door het gebruik van geluidsarm asfalt zal de hinder van de weg afnemen. Het geluidsarm asfalt is ook nodig voor de woningbouwontwikkeling in het gebied Lammenschansdriehoek.


De Kanaalweg is tot het einde van deze maand nog geen geheel doorgaande verbinding. Momenteel wordt het deel van de weg tussen het Kanaalpark en het verkeersplein Lammenschans nog geasfalteerd. Maar ook dit gaat voorspoedig en het lijkt erop dat de werkzaamheden precies volgens planning en op tijd kunnen worden afgerond.