Ab Koomen vorig jaar bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau (Foto: pr).

'Grote Bok' en erelid Ab Koomen overleden
Laatste update: 10 augustus 2017 om 10:30

VOORHOUT - Prominent Voorhouter Ab Koomen, één van de oprichters van Carnavalsvereniging De Bokken, is vorige week dinsdag overleden.

Wie Carnavalsvereniging De Bokken zegt, zegt Ab Koomen. In het tweede carnavalsjaar werd Koomen samen met Paula Wassenaar gekozen tot Prins en Prinses. Onder de naam Prins Abbes zwaaide hij de scepter over het Bokkenrijk. In de daarop volgende jaren ontwikkelde Koomen zich als grote organisator, inspirator, creatieveling, motivator en enthousiasteling binnen de vereniging. Niet voor niets werd hij daarom al snel gekozen in het bestuur, waarin hij decennia  heeft gezeten.


"Het huis van Ab diende als vergaderruimte voor vele bijeenkomsten van diverse commissies van de vereniging", laat Martijn Hoeijmans van De Bokken weten. "Vele ideeën zijn aan de Engelselaan geboren. Maar niet alleen zijn huis, ook zijn kassen werden vaak gebruikt voor opslag en werkruimte. Het was daarom niet raar dat vele Voorhouters wisten waar hij de sleutel van zijn achterdeur verborg. Mensen moesten tenslotte wel naar binnen kunnen, ook als Ab niet aanwezig was."


Volgens Hoeijmans was Koomen een uitstekend gastheer en humorist, die het verenigingsleven altijd positief tegemoet trad. "Vele generaties Bokkenmedewerkers zijn kind bij hem aan huis geweest en voor een ieder voelde het als een warm bad om bij Ab te vertoeven. Het is niet voor niets dat Ab bij het 33 jarig bestaan werd benoemd tot Erelid van de vereniging en vervolgens bij het 44 jarig bestaan tot 'Grote Bok'. De speciale kroon op al zijn werk kreeg hij vorig jaar tijdens de carnavalsviering toen Burgemeester Carla Breuer hem tot Lid in de Orde van Oranje Nassau benoemde. Een onderscheiding die Ab met trots heeft gedragen."


Koomen was al enige jaren ziek. Een 'inbreker' noemde hij zijn ziekte in e-mail berichten aan familie en vrienden. Hard heeft hij er tegen gevochten maar, zoals hij het zelf vorige week aangaf, moest hij uiteindelijk voor deze 'inbreker' buigen. De uitvaart van Koomen heeft afgelopen zaterdag plaatsgevonden vanuit de St. Bartholomeuskerk.