Olivier van Gulik is een fervent hardloper, wat gezien zijn hersentumor en gedeeltelijke blindheid bijzonder is: "Niet de omstandigheden, maar juist de manier waarop je ernaar kijkt zijn van invloed op je levensvreugde" (Foto: Ingrid Langeveld).

Olivier van Gulik geniet ondanks ziekte van het leven
Laatste update: 10 augustus 2017 om 11:10

WARMOND - "Bewonderenswaardig", noemt bloemist Kees Heemskerk uit Warmond de sportbezigheden van zijn dorpsgenoot Olivier van Gulik, die opzien baart met hardlopen op blote voeten over de Koudenhoornbrug.

Jaarrond, met of zonder ijs en in weer en wind rent Van Gulik om de dag een afstand van tien kilometer, besluit dat met een eindspurt op het recreatie-eiland Koudenhoorn, duikt vervolgens het water 't Joppe in voor een zwemkwartiertje en snelt nadien blootsvoets huiswaarts naar zijn woning in de Dorpsstraat. Ook maakt hij drie tot vier keer per twee weken een fietstocht van zo'n honderd kilometer door het Groene Hart. Op zich is dat voor een gedreven recreatieve sporter allemaal niet heel spectaculair.

Totdat Van Gulik vertelt dat hij leeft met een kwaadaardige, ongeneeslijke hersentumor die verweven is met gezond weefsel, thans een heftige chemotherapie doorstaat en aan beide ogen halfzijdig blind (bilaterale hemianopsie) is. "Mensen! Wordt wakker. Zelf ben je de kanker niet. Er zit iets in je wat niet verdwijnt", is de boodschap van Van Gulik, die poogt na te streven dat mensen zich daar bewust van worden.

Twinkelende ogen, een gulle lach, een strak gespierd bruingekleurd lijf en bovenal een opgewekt positief karakter. Niets doet vermoeden dat de 41-jarige energieke Van Gulik, geboren in Boekelo (nabij Enschede) en opgegroeid in Leiden, vanaf november 2010 een hersentumor heeft en sinds mei dit jaar aan beide ogen halfzijdig blind is. De jonge Warmonder is man met een verhaal, een kanjer met een flink portie doorzettingsvermogen, die zich wil ontwikkelen en bij wie gezond leven bovenaan staat. Van Gulik leeft niet in tijd, maar in het nu. 'Op zielsniveau, zodat tijd niet bestaat' zoals hij dat zelf zo mooi verwoordt.


"Alles is voor mij een les en kanker is mijn gratis cursus. Ik voel mijn spiritualiteit groeien", omschrijft hij de bewustwording van zijn bizarre voorafgaande levensjaren en het vertrouwen in het zelfherstellend en genezend vermogen van zijn eigen lichaam. "Bijna mag ik dankbaar zijn dat medici in november 2010 in mijn hoofd een hersentumor ontdekten ter grootte van een halve tennisbal. Indertijd had ik een druk leven en ontzettend veel vrienden om mij heen. In Leiden bestierde ik in de Breestraat een eigen horecaonderneming en eerder zette ik samen met mijn broer de boek- en tijdschriftenwinkel van mijn vader voort. Af en toe rookte en blowde ik en dronk ook alcohol. Bij het aanhoren van de diagnose dacht ik, gezien mijn leefwijze, 'dit klopt'. Wel is dan interessant om te weten dat ik op zielsniveau wist en voelde dat ik voor dit leven gekozen heb", betuigt de spiritueel ingestelde Van Gulik.


Terwijl hij wijst naar het Boeddhabeeld dat de vensterbank in zijn woonkamer siert: "Boeddha ontwikkelt in de mens een ziel. Door Eckhart Tolle (Duitse auteur en leraar - red.), die het boek 'De Kracht van het Nu' schreef, raakte ik in spiritualiteit en bewustwording aldoor meer geïnspireerd. Zijn uitspraak 'het huidige moment is alles wat ik ooit zal hebben' koester ik."


Van Gulik, die al zijn gehele leven sport (voetbal, tennis, surfen, atletiek, wakeboarden), voelt zich verre van verloren en terneergeslagen. Hij vindt zijn rust in de natuur, geniet intens van het leven met mensen en dingen om hem heen die er werkelijk toe doen. Speelt saxofoon en beleeft in wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen in 't Joppe gelukzaligheid. "'t Joppe is mijn meer", glimlacht de sportfreak. "Natuurlijk, ook ik heb depressiemomenten en onrust in mijn lijf. Maar in mij zit een kern die altijd rustig is. Net als de diepte van het golvende Joppe. Niet de omstandigheden, maar juist de manier waarop je ernaar kijkt zijn van invloed op je levensvreugde."


Thans werkt Van Gulik aan een boek, dat als titel 'Kanker, wat Kank' er mee' draagt. Hij beschrijft daarin zijn levenservaringen en gevoelens. Daarnaast is hij bereid zijn levenservaringen  persoonlijk met belangstellenden te delen."