Helen Verschoor kijkt uit naar de eerste Biodanza les op zaterdag 26 augustus in Buurthuis Salvatori (Foto Erwin Brandt).

Helen Verschoor introduceert 'Biodanza' in Lisse
Laatste update: 10 augustus 2017 om 12:10

LISSE - Biodanza. Het klinkt als de naam van geneesmiddel en met een beetje voorstellingsvermogen zou je het zo ook kunnen zien.

Het is namelijk bedoeld om nieuw leven te blazen in iets dat je, naarmate je ouder wordt, al dan niet langzaam hebt afgeleerd. Helen Verschoor gaat de dansworkshops vanaf 26 augustus verzorgen in Buurthuis Salvatori.

Verschoor is geen onbekende in Lisse. Ze is voorzitter van de Stichting Beheer Buitenplaats 't Huys Dever en vrijwilligster bij onder andere Buurthuis Salvatori en Dienstencentrum De Beukenhof. "Biodanza is een ware beleving en maakt al twaalf jaar onderdeel uit van mijn leven", vertelt ze enthousiast. "De laatste tweeënhalf jaar volg ik dan ook een vierjarige opleiding aan de Biodanza in Rotterdam. Zonder het al te zweverig te laten overkomen, want dat is het absoluut niet, is het voor mij een antwoord op de huidige tijdsgeest van individualisme en verregaande digitalisering. Door alle sociale media raken we namelijk steeds verder van ons ware ik. Voor mij is het dan ook dé manier om weer een beetje bij mijzelf en anderen te komen."


"Het heeft als uitgangspunt dat we alle potentieel al in ons hebben", zegt Verschoor verder. "Door onze levensstijl komen lang niet alle aanwezige talenten naar boven drijven. We zijn een hoop dingen verleerd of hebben het ver weg gestopt. Uit pijn of angst of we hebben het in ieder geval nooit durven aangespreken. Daaruit kan veel frustratie, stijfheid in gewrichten en spieren, veel minder beweeglijkheid en zelfs onderdrukking van gevoelens en vermijden van contacten ontstaan. Door Biodanza kunnen we ons potentieel langzaam weer naar boven proberen te brengen. Middelen zijn de wisselwerking van oefeningen en dansen, de muziek, de groep en onze eigen emoties en gevoelens. Het gaat in feite om het menselijke in ons zelf te herontdekken en te ontwikkelen. Belangrijk uitgangspunt daarbij is vriendelijkheid en zorgen voor jezelf én voor anderen en te kijken waar je vooral plezier aan beleeft. We stemmen dus af op alles wat we voelen, zien en horen."


"Je moet de maandelijkse workshop eigenlijk als volgt zien", gaat Verschoor onverdroten verder. "Vroeger werden mensen genezen vanuit het humeur, door bijvoorbeeld naar hersteloorden en kloosters te gaan om te veranderen van sfeer. Tegenwoordig gaan we - indien mogelijk - een weekendje weg of op vakantie. Als je stemming verandert, heeft het een herstellend effect. Een deelnemer zei ooit: 'Biodanza voelt als een kleine vakantie'. Door dit herstellende effect bouw je vertrouwen op en tank je bij. Dat wil zeggen dat we niet ingaan op problemen, maar op datgene dat ons juist doet groeien. Zeg maar een gezondere geest in een gezonder lichaam. Dat doen we uitsluitend door middel van muziek en dans en van daaruit in de beleving te komen. Dat is ook het grote verschil met bijvoorbeeld mediteren.

Ons middel is juist bewegen. Vooral om dansend jezelf en dansend de ander te ontmoeten en zo je eigen reis, maar dan op muziek te maken. Er wordt ook niet gesproken tijdens de les. Je moet het zien als het duurzaam realiseren van veranderingen oftewel een organisch proces", aldus Verschoor. "Mijn ervaring is dat je contact met elkaar blijft houden en soms vrienden voor het leven wordt." Vanaf 26 augustus kan men iedere vierde zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur voor Biodanza terecht in Buurthuis Salavatori aan de Wagenstraat 33. Iedereen is van harte welkom en danservaring is niet nodig. De kosten bedragen
€ 4,00 per keer.


Voor meer informatie en aanmelden kan men terecht bij Helen Verschoor via 06-28472435.