Senioren tekenen onder leiding van Patricia de Jong van 'Pruts en Pracht' bekende gebouwen in Lisse. Het is één van de activiteiten uit het zomerprogramma van Stichting De Paraplu (Foto: Erwin Brandt).

Veel animo voor activiteiten voor 'thuisblijvers'
Laatste update: 10 augustus 2017 om 12:17

LISSE - Voor het derde jaar op rij draait het zomerprogramma van Stichting De Paraplu uit Lisse op volle toeren.

Een gevarieerd aanbod aan activiteiten stelt senioren in staat de wat stille zomer aangenaam te overbruggen. Wie meedoet zal vakantievierende familieleden ongetwijfeld minder missen. "In de zomer gaan wij volle bak."

In het kader van het zomerprogramma van De Paraplu begeleidde Patricia de Jong van 'Pruts en Pracht' uit Sassenheim vorige week woensdagochtend de vijftien geconcentreerde deelnemers met het tekenen van bijzondere gebouwen uit Lisse. Na een korte uitleg kwamen de linialen en gummen naar boven om in ruim anderhalf uur markante gebouwen als 't Huys Dever, De Grote Kerk en het gemeentehuis zo zorgvuldig mogelijk na te tekenen. Lida Zoet, deelneemster en initiator achter vele activiteiten van De Paraplu, gaat helemaal op in haar geliefde Kasteel Keukenhof. "Vroeger woonde ik op de Leidsevaart en wilde ik heel graag in het kasteel wonen. Vaak speelden we op het landgoed en spraken we weleens met Jan Carel Elias graaf van Lynden. Het wonen is er nooit van gekomen, maar des te leuker is het om het kasteel nu eens te tekenen."


Andere bezoekers beamen dat deze workshop, die voor het eerst in het zomerprogramma is opgenomen, daarom zo leuk is. "Normaal zouden we niet voor deze activiteit kiezen en thuis zouden we het zeker niet doen. Maar het lekker met elkaar bezig zijn heeft ons over de streep gehaald."
De Jong hoort de verhalen met veel plezier aan. "Het is gewoon een kwestie van doen. Iedereen kan in principe tekenen en goed en fout bestaat niet. Met een paar aanwijzingen en tips staan cursisten al snel versteld van hun eigen mogelijkheden. Bovenal gaat het vooral om de gezelligheid."


Een aantal bezoekers vindt het zo leuk dat ze met elkaar afspreken om er thuis ermee verder te gaan. Secretaris Arie Imthorn vertelt enthousiast dat er ieder jaar meer mensen met het zomerprogramma meedoen en alle activiteiten steeds drukker worden bezocht. "Niet iedereen kan op vakantie en zeker ouderen gaan in de zomer helemaal niet weg. Omdat in de zomer bijna alle verenigingen en clubs een zomerstop houden en er niets meer werd georganiseerd, hebben wij drie jaar geleden als bestuur besloten om in deze periode juist volle bak te gaan.

Wekelijks kan er daarom meegedaan worden aan bijvoorbeeld handwerken, sjoelen, klaverjassen, rummikub, koersballen en biljarten en ook het InloopCafé in de Beukenhof blijft de hele zomer gewoon open. Er zijn ook veel incidentele activiteiten, zoals een bridgedrive, een muzikale zondag, een bezoek aan bierbrouwerij Klein Duimpje en een bezoek aan museum de Zwarte Tulp. Daarnaast zijn er nog creatieve workshops zoals intuïtief schilderen, patchwork, macramé en bloemschikken".


Eenentwintig verenigingen en clubjes, die voorheen onder de hoede van Stichting Welzijn Ouderen Lisse (SWOL) zaten dreigden in 2011 opgeheven te worden. Door de oprichting van Stichting De Paraplu op 1 september 2011 met als doel om deze sociale en culturele groepen onderdak te verschaffen wordt er nu zelfs met succes in de stille zomermaanden niet meer stilgezeten. "Enig smetje is de onzekerheid over onze huidige locatie, De Beukenhof", vertelt Imthorn verder. "De gemeenteraad beslist namelijk in september over het accommodatiebeleid en hoe het verder moet met deze voor onze Stichting en vele bezoekers broodnodige én ware toplocatie."


De organisatie van het Zomerprogramma is financieel mogelijk dankzij assurantiebedrijf VDSD in Lisse en Fonds 1818. Op de website is het volledige zomerprogramma vermeld. Voor meer informatie kan men ook terecht via Lia van der Westen (0252-414927 of liavanderwesten@tele2.nl) of Lida Zoet (0252-410331 (na 17.00 uur) of per email.

Meer info: lidazoet@hotmail.nl
Meer info: http://www.deparaplu-lisse.nl