Landgoed Keukenhof werd afgelopen weekend weer bevolkt door fantasy- en sprookjesfiguren in allerlei soorten en maten (Foto's: Erwin Brandt).

Castlefest blijft in trek
Laatste update: 10 augustus 2017 om 12:21

LISSE - Hoewel er betrekkelijk weinig Lissers heengaan, kan het middeleeuws en fantasyfestival Castlefest op het landgoed van Kasteel Keukenhof de inwoners bijna niet zijn ontgaan.

Het was vanaf de parkeerplaats van Keukenhof en in het centrum al vanaf vorige week woensdag een komen en gaan van prinsessen, ridders, koninginnen en de meest vreemde fantasiefiguren. Verkleed naar de stijl van de middeleeuwen, Gothic, steampunk of in een stijl die zich niet zo makkelijk liet definiëren; als het maar de aandacht trok.

Wie het festivalterrein na een, in vergelijking met voorgaande jaren, redelijk lange wandeling betreedt gaat niet alleen vele jaren terug in de tijd, maar ziet direct ook een totale metamorfose van het landgoed Keukenhof. Bijna alleen maar verklede mensen met overal om je heen muziek zoals ze het alleen heel vroeger maakten, talrijke rituele dansen en vele gevechten met zwaarden. Moeder Eileen, dochter Denise en vader Tom van Leeuwen uit Lisse hebben ook dit jaar weer een passepartout aangeschaft en komen alweer respectievelijk voor de zevende, vierde en derde achtereenvolgende jaar langs. Zoon Rick ontbreekt nog, maar ondergaat op zondag zijn vuurdoop.

Eileen vertelt dat ze alleen de eerste keer niet verkleed was, maar dat er daarna geen houden meer aan was. "De eerste keer wilde ik het evenement een beetje aftasten, maar het is gewoon veel leuker om net zoals verreweg de meeste bezoekers verkleed te gaan". Denise vult aan dat ze vooral gaan om andere mensen te bekijken. "Soms gaan we een beetje winkelen op de markt om alvast spullen voor de volgende editie in te slaan. Het gaafste is echter om zelf de kostuums te maken". Eileen vertelt verder dat het ook zo leuk is, omdat je in de huid van een ander kruipt. "Het is een open en zachtaardig feest en je kunt echt van alles zijn". "Ik vind het bovendien ook een heerlijk cultureel uitje", besluit Denise.


"Bezoekers kunnen echt volledig zichzelf zijn", vertelt organisator Mark van der Stelt van Media Tornado uit Hilversum. Op zich een opmerkelijke uitspraak als je ziet wat er soms voor vreemde figuren rondlopen. Je zou juist zeggen dat iedereen z'n best doet iemand of iets anders te zijn. "De gemoedelijke sfeer en de laagdrempeligheid om met elkaar in contact te komen blijft dé grote kracht van ons festival."
Tom van Leeuwen onderschrijft dat en vertelt bijvoorbeeld dat er veel mensen met wapens lopen, maar er nog nooit wat is voorgevallen. "Het is volgens mij wel wat minder druk dan de voorgaande edities. Vrijdag oogde het veel rustiger en de zaterdag was in tegenstelling tot de laatste twee jaar pas op het laatste moment uitverkocht.


Tijdens het festival werd weer het Keltische oogstfeest 'Lughnasadh' gevierd, dat rond dezelfde datum valt en volledig gewijd is aan de zon, die bij de Kelten werd vereerd als de god Lugh. Hoogtepunt is volgens Eileen het Wicker ritueel op zaterdagavond. "Prachtig om dan een wens het heelal in te sturen. Volgens mij is dat één van de belangrijkste redenen dat het op zaterdag altijd het drukst is."


Het vierdaagse evenement werd van donderdag 3 tot en met zondag 6 augustus voor de dertiende keer op het landgoed van Kasteel Keukenhof gehouden en was voor de derde keer in successie op zaterdag volledig uitverkocht. Naar schatting hebben ook dit jaar weer ruim 30.000 belangstellenden uit alle hoeken van Nederland en het buitenland, waaronder zelfs uit Japan, het grootste nationale evenement in zijn soort bezocht.