Piet Zonneveld: "Ik ben dit jaar helemaal overdonderd door het bezoekersaantal" (Foto: Anouk Dijkshoorn).

Veel belangstelling voor de Piet Panthus Dagen
Laatste update: 10 augustus 2017 om 13:27

HILLEGOM - In het weekend van 5 en 6 augustus stonden de deuren van kwekerij Piet Panthus open voor bezoek.

Niet alleen uit Hillegom, maar uit heel het land en zelfs uit het buitenland kwamen de mensen naar de kwekerij aan de Veenenburgerlaan. Daar stond de koffie en thee al klaar. Tijdens de open dagen werden er verschillende lezingen gehouden, kon er een kijkje worden genomen in de tuin en er werden natuurlijk Agapanthus- en Allium-planten verkocht.

Agapanthus- en Alliumkwekerij Piet Panthus bestaat al sinds 1989. Het is een echt familiebedrijf, want het hele gezin Zonneveld is dagelijks in de kwekerij te vinden. Op zaterdag 5 en zondag 6 augustus vonden de Piet Panthus Dagen plaats. Jaarlijks komen bezoekers uit heel het land en zelfs het buitenland naar Hillegom om deskundig advies van Piet te vragen. Piet Zonneveld: "Ik ben dit jaar helemaal overdonderd door het bezoekersaantal."


Lezingen
Tijdens de open dagen werden er verschillende lezingen gehouden over de Agapanthus, een Zuid-Afrikaanse lelie. In Europa zijn het populaire tuinplanten en staan ze ook wel bekend als de liefdesbloem. Piet: "Ik raad altijd aan om bladverliezende planten aan te schaffen. Deze planten kunnen overwinteren in de tuin, totdat de vorst zich aandient. De bladeren van de bladverliezende planten zullen altijd groen blijven." De kwekerij verkoopt momenteel meer dan 100 soorten Agapanthus- en Allium-planten. De kleinste plant wordt de Calimero genoemd en is 10 centimeter kort. De langste plant kan wel 1 meter 50 worden.


Piet Panthus kweekt uitsluitend milieuvriendelijk. "De Agapanthus is een echte bijenlokker. Ook trekt de plant veel slakken aan. De slakken zullen echter alleen schuilen voor de vogels en zullen de plant niet aantasten." Bij aanschaf van Agapanthus-planten kan het beste 7-14-28 mest gebruikt worden. Deze meststof bestaat uit stikstof, fosfaat en kalium en zorgt voor een snelle groei, mooie bloei en sterke bladpunten. Deze mest was ook op de open dagen te koop. De tuin van de Piet Panthus stond open voor bezoekers.


"Helaas zijn de meeste planten al uitgebloeid, maar de banen zijn nog wel goed te zien. De banen zijn 325 meter lang en staan in juli grotendeels in bloei." Met heel veel bezoekers kan Piet Zonneveld terugkijken op een geslaagde editie van de Piet Panthus Dagen.