Een groepje 'Vrienden van Oud Hillegom' bracht vorige week woensdag een bezoek aan het unieke historische woonwijkje Patrimonium. De sfeervolle woonenclave heeft, ondanks de vernieuwingen die de laatste jaren hebben plaatsgevonden, haar pittoreske en sfeervolle karakter behouden (Foto: Martin Evers).

Wijkje met karakter
Laatste update: 10 augustus 2017 om 13:29

HILLEGOM - De fiets- annex wandeltocht door de nog niet zolang geleden grotendeels vernieuwde wijk Patrimonium staat dit zomerseizoen voor het eerst op het excursieprogramma van de Vrienden van Oud Hillegom.

Vorige week woensdagavond vond onder druilerige weersomstandigheden de eerste editie van dit nieuwe evenement plaats.

Het in de eind twintiger jaren van de vorige eeuw gebouwde sociale woonbuurtje Patrimonium, in de volksmond De Kaap genoemd, is als men het goed beschouwt vanaf het prille begin tot heden ten dage een aparte enclave (geweest) in het noorden van de gemeente. Een buurt met piepkleine huisjes, waarin meestal grote gezinnen woonden die moesten rondkomen van een minimumloon.

Wellicht is er ten gevolge daarvan een grote saamhorigheid, onderlinge sociale controle, cohesie, hulpbereidheid en saamhorigheid ontstaan. Tel daarbij een rijk verenigingsleven, een vergeleken met de tegenwoordige tijd zeldzame eensgezindheid en een zeker onafhankelijkheidsgevoel ten opzichte van andere delen van het dorp op en het unieke karakter van het buurtje is verklaard.


Anekdotes
Een klein groepje deelnemers, sommigen ervan waren nog nooit in Patrimonium geweest, parkeerden hun rijwiel na enkele kilometers fietsen vanaf het vertrekpunt bij De Oude Pomp in de Patrimoniumstraat om vervolgens door de aanwezige gidsen, waarvan er één werd geboren in het wijkje, lopend rondgeleid te worden door het anno 2017 deels compleet vernieuwde woonkwartier. Met daarin echter nog steeds de sporen van een roemrucht en soms bewogen historie waarin de bewoners wel en wee met elkaar deelden. Waarbij, dat kan niet anders, uiteraard de nodige, soms smeuïge, anekdotes uit 'de tijd van vroeger' werden verteld door de 'ervaringsdeskundigen'.


Veel vroegere bewoners zijn in de loop der tijd verhuisd naar elders. Na de nieuwbouw en de renovatie zijn er nieuwe bewoners bijgekomen. Andere families zijn de buurt, sinds de oorspronkelijke bouw inmiddels toe aan de vierde generatie bewoners, trouw gebleven. De mensen van Patrimonium, oftewel De Kaap zijn, en dat met recht, trots op hun ondanks de vernieuwingen nog steeds pittoreske historische en vooral sfeervolle wijkje.