'De Rondgang der Draken', een kleurrijke en spetterende optocht met de draken Hydra, Lamia, Fafnir, Ladon en Nidhogg (Foto: Anouk Dijkshoorn).

Dertiende Castlefest: waar magie werkelijkheid wordt
Laatste update: 10 augustus 2017 om 13:31

HILLEGOM/LISSE - Met mysterieuze folkmuziek, rokende barbecues en grote pullen Schots bier werden bezoekers Landgoed Keukenhof ingelokt.

Daar vond de dertiende editie van Castlefest plaats. Het landgoed vormde het decor van een middeleeuwse kasteelhoeve, waar draken, elven, Vikingen en Victoriaanse prinsessen de hoofdrol speelden.

In lange stoeten liepen piraten, Steampunkers, prinsessen en ridders door het Keukenhofbos naar de ingang van Castlefest. Op donderdagavond 3 augustus werd het festival ingeluid met een openingsconcert. Zaterdag kon het echte Castlefest spektakel beginnen. Landgoed Keukenhof werd voor vier dagen omgetoverd tot een magisch middeleeuws decor. Daar was onder andere het LARPdorp te vinden. LARP is een Real Life Game, waarbij verklede deelnemers zich in een avonturenwereld bevinden. De spelers hebben ieder een eigen rol en moeten improviseren.


Op het landgoed was ook een grote markt te vinden. In het kraampje Koeck ende Soetwaeren van Marieke Soetebier lagen heerlijke Oud Hollandsche koeken met bijzondere smaken, zoals: maanzaad-munt-, kardemon- en honingkoeken. Dit jaar waren er veel marktkraampjes te vinden met handgemaakte producten. Zo waren er houten bierpullen, leren boekjes en kostuums in alle vormen en kleuren te koop.
Riddergevechten


Rondom het kasteel konden kinderen allerlei Oud Hollandsche spelletjes doen, zoals: sjoelen, boter-kaas-en-eieren en muntenschuiven. Ook waren er ridders die de kinderen de kunst van het zwaardvechten leerden.


Op het landgoed was een speciale ruimte ingericht waar middeleeuwse instrumenten uitgeprobeerd konden worden. Zo konden bezoekers draailier, harp en doedelzak bespelen. Natuurlijk werden er op Castlefest ook riddergevechten gehouden. In een middeleeuwse arena gingen de ridders, gekleed in maliënkolder en harnas, elkaar met echte stalen zwaarden te lijf. 'De Rondgang der Draken' was een kleurrijke en spetterende optocht met de draken Hydra, Lamia, Fafnir, Ladon en Nidhogg.


Bij Castlefest draait het natuurlijk om de verkleedkunsten van bezoekers. In de categorie fantasiewezens waren draken, elven en centaurs populair. Veel dames waren gehuld in chique, sierlijke Victoriaanse jurken met bloemenprinten en korsetten. In middeleeuwse stijl liepen er pestmeesters rond met typerende pestmaskers, ridders in maliënkolders en harnassen en boerendames met makkelijke wijde jurken en hoofdkapjes. De meest populaire outfit van dit jaar was toch wel de kilt. De mannelijke geruite rok was in alle kleuren op het festivalterrein te vinden.


Bier, vlees en flammkuchen
Bier en bijzondere gerechten mogen niet ontbreken op Castlefest. Jaarlijks keren de Cooking Highlanders terug met hun 3 etages hoge barbecue. Op de barbecue lagen oerhammen, lamspennen en Highlander steaks. Vegan Spirit serveerde uitsluitend veganistische en glutenvrije maaltijden, zoals falafel, Thaise curry en chia pudding. Ook werden er Hennepbroodjes, flammkuchen en English Pie verkocht. De bierliefhebbers waren op het juiste adres bij Scottish Ale & Cider. Daar werden speciaalbiertjes in een aardewerken mok verkocht met wel heel bijzondere namen. Zo stonden de bieren: Dragonhead, Hobgobler en Sticky Toffee Pudding Ale op de drankenkaart. Pimpelaer Bier verkocht heerlijk honingbier en bij The Black Flower kon men terecht voor Piraten Pis.


Terug naar huis
Op zondagavond 6 augustus doofden langzaam de lichten van het fantasy decor Castlefest.
Voor de elven was de tijd aangebroken om weer naar huis te vliegen, de Vikingen gingen per boot terug naar Scandinavië en de Ridders stapten in de tijdmachine die hen weer terugbracht naar het jaar 500......