De oranje vlag om aan te geven dat KRB aanwezig is en de oranje windzak die aangeeft dat men niet met drijvende objecten de zee in mag, wapperen dit seizoen soms naast elkaar (Foto: pr).

Reddingsbrigade start pilot met oranje windzak
Laatste update: 10 augustus 2017 om 15:53

KATWIJK - De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) gebruikt diverse waarschuwingsvlaggen om de strandbezoekers te informeren. Wanneer de reddingsbrigade op het strand aanwezig is, wordt er een oranje vlag met daarop het logo van de KRB gehesen. Dit betekent dat strandbezoekers voor vragen of hulp terecht kunnen bij de strandwachten en er ook voldoende strandwachten op de post aanwezig zijn om hulp te verlenen.

Een witte vlag met een blauw vraagteken wordt gehesen als er een kindje op de strandpost aanwezig is wat op zoek is naar zijn/haar ouders. De rode en gele vlag worden gebruikt om de strandbezoekers te waarschuwen over de gevaren van de zee. Deze vlag wordt bij de strandposten, maar ook bij de strandpaviljoens langs de Katwijkse kust gehesen. Bij gele vlag is het gevaarlijk om te zwemmen en bij rode vlag is het verboden om het water in te gaan. Afhankelijk van het gevaar wordt de vlag langs de hele kust van Katwijk gehesen of alleen binnen een bepaalde zone.


Dit zomerseizoen houdt de Katwijkse Reddingsbrigade een pilot met een nieuw type waarschuwingsvlag, namelijk de oranje windzak. Deze vlag wordt internationaal gebruikt om aan te geven dat het verboden is om met drijvende voorwerpen zee in te gaan, omdat het risico van afdrijven groot is vanwege een aflandige wind. Door de wind en de stroming zee-inwaarts drijven voorwerpen snel af met het gevolg dat zwemmers achter de opblaasbare voorwerpen aan zwemmen. Terugzwemmen kost veel meer kracht, omdat terug tegen de bovenstroom ingezwommen moet worden. Mocht er toch een bal of een luchtbed afdrijven, dan raadt de KRB sterk af er achteraan te zwemmen om te voorkomen dat men zelf in de problemen raakt.


De oranje windzak zal bij de strandposten van de Katwijkse Reddingsbrigade gehesen worden. Na het zomerseizoen zal het gebruik van de windzak door de KRB geëvalueerd worden.