De winnaars van de expositie poseren voor de fotograaf. Linksboven (met wit jasje en oorkonde) Teuntje van Delft, die erelid werd, en rechts met de bloemen voorzitter Robert-Jan Heemskerk. Rechtonder tweede van rechts (naast de voorzitter) Lisette Hogewoning, winnares van de Zilveren Penseel (Foto: Erwin Plug).

Oranje Expositie na veertig edities nog altijd populair
Laatste update: 10 augustus 2017 om 15:02

KATWIJK - "Uiteraard ben ik verrast. Sinds november vorig jaar ben ik serieus met mijn creatieve werk bezig. Voorheen was het meer een hobby", vertelt Lisette Hogewoning enthousiast.

Vrijdagavond won ze de Zilveren Penseel tijdens de veertigste Oranje Expositie te Rijnsburg. Een recordaantal deelnemers (25) deden mee aan de expositie en zeer veel werken kon men bekijken in de Burgt.

De Oranje Expositie is al decennialang een bekend fenomeen in Rijnsburg. Ooit ontstaan om beeldende kunst dichtbij de mensen te brengen en ze te laten genieten van de schoonheid en zeer grote diversiteit aan kunst in het algemeen. Om de kunstbeoefenaars te stimuleren werd ooit de aanmoedigingsprijs het Zilveren Penseel in het leven geroepen. Elk jaar doen gemiddeld 15 tot 20 personen aan deze expositie mee. De inzenders zijn Rijnsburgers, oud-Rijnsburgers en Valkenburgers.

De kunstwerken worden in juni ingeleverd en door een professionele vakjury beoordeeld. Naast de vier winnaars van de vakjury, waren er eveneens drie winnaars van de lekenjury. Dit jaar was er een recordaantal kunstenaars die zeer veel werken ingeleverd hadden. "Mensen leren meer en de jury wordt daardoor steeds meer verrast. De vaardigheid onder de deelnemers wordt immer beter en mooier", vertelt Robert-Jan Heemskerk, voorzitter van de Oranjevereniging Rijnsburg. "We zijn als Oranjeverenging daarom erg trots op deze expositie.

Het trekt veel publiek, zowel jong als oud. Jongeren willen we juist meer betrekken bij kunst. De expositie heeft voor deelnemers veel betekend in de loop der jaren, want sommige oud-exposanten zijn zelfs landelijk actief." Voorafgaande aan de uitreiking werd Teuntje van Delft in het zonnetje gezet. Zij is reeds commissielid sinds jaren. Robert-Jan Heemskerk, zich richtend tot Teuntje van Delft: "Al 22 jaar organiseer je voor de Oranjevereniging Rijnsburg de seniorenmiddag tijdens de Rijnsburgse Feestweek en doe je al veertig jaar tal van werkzaamheden voor de vereniging, ook al ben je geen bestuurslid. Dat waarderen we enorm en daarom benoemen we je tot erelid."


Lef
"De winnaar van de Zilveren Penseel toonde veel lef in het werk en kan ook vrij werk aan. Dat heeft de jury gewaardeerd. Elke keer zie je iets anders en de werken zijn gedurfd en verrassend", vertelt Robert-Jan Heemskerk. De winnaar werd de Rijnsburgse Lisette Hogewoning, wonend te Sassenheim. "Uiteraard ben ik verrast", vertelt ze. "Sinds vorig jaar ben ik serieuzer met het creatieve werk bezig. Pas geleden had ik al de aanmoedigingsprijs bij de expositie van Baalbergen Wonen in Katwijk gehad en dan nu deze prijs. Ongelooflijk, maar wel heel mooi natuurlijk. Een waardering voor je werk en je ontwikkeling."


Sinds vorig jaar volgt ze de opleiding tekenen en schilderen op de Wackers Academie in Amsterdam en is ze gestart met haar bedrijf 'Mix Up Art'. "Voorheen deed ik al hobbymatig enig werk, maar nu maak je echt stappen. Opdrachten zitten daar eveneens bij." Lisette Hogewoning maakt collages met een persoonlijke insteek. "Het zijn veelal portretten, die opgebouwd zijn uit teksten, foto's en plaatjes. Vooraf doe ik een intakegesprek met de opdrachtgever om persoonlijke zaken naar boven te krijgen. Als basis teken ik iets op doek en dan gaat er laag voor laag gewerkt worden."


De overige winnaars van de vakjury kwamen ook op het podium. Sophie Bergers (4e met gemengde technieken), mevrouw van der Marel-van der Mey (3e met aquarel) en Christa van der Ven (2e met pastel/aquarel). De drie winnaars van de lekenjury waren Jeanne van Duijn-van der Meij (1e met acrylwerk), Willeke van der Boog (2e met aquarelwerk) en Marja Vos-Hoekstra (3e met iconen). De Oranje Expositie in de Burgt is nog te zien tot en met 26 augustus.