De gidsen van de Jeroenstoren vertellen levensecht het verhaal van Jeroen. Van links naar rechts Nel Nooyen, Wim van Kan en Willeke Kouwenhoven (Foto: Jos Westgeest).

Speciale torenbeklimming op 19 augustus
Laatste update: 10 augustus 2017 om 15:37

NOORDWIJK - Het moet wel bij elke Noordwijker bekend zijn dat de Oude Jeroenstoren, het oudste monument dat Noordwijk rijk is, in de zomer elke zaterdagmiddag is te beklimmen.

Sinds 2009 is de toren opengesteld voor publiek. En menigeen heeft op de zaterdagmiddag de 147 treden naar de trans al beklommen voor een prachtig uitzicht over Noordwijk en omgeving. Elk jaar was er wel een bijzonder onderwerp om het torenseizoen in het voorjaar mee te openen. Dit jaar echter niet. Niet zozeer omdat de ideeën op waren, integendeel. Maar omdat 2017 een bijzonder jaar is in het licht van de naamgever van de toren, Jeroen.

Noordwijk viert dit jaar het feit dat het 125 jaar bedevaartplaats is. Hiermee staat niet alleen de R.K. Sint-Jeroenskerk in de schijnwerpers. Ook de Oude Jeroenskerk speelt een rol, want in de Middeleeuwen was deze kerk de bedevaartkerk. Alleen door de Reformatie werd deze status ontnomen en kreeg de nieuwe Sint-Jeroenskerk in 1892 deze rol toebedeeld. Samen vormen de torens van beide Jeroenskerken inmiddels het niet meer weg te denken silhouet van Noordwijk-Binnen.


Het blijft echter een feit dat het verhaal van Jeroen is begonnen in de buurt van de Oude Jeroenskerk aan de Voorstraat. Een creatieve commissie, bestaande uit gidsen van de Oude Jeroenstoren,  heeft een idee uitgewerkt om zowel de toren als het Jeroensjubileum in de schijnwerpers te plaatsen. En volgens Harry Beuk,  een van de commissieleden "een manier om de Noordwijkers op een leuke wijze iets te vertellen over de wezenlijke grondlegger van Noordwijk, Jeroen. En,  laten we wel wezen, de toren weer wat in de aandacht te plaatsen. Want het aantal bezoekers mag wel weer een zetje krijgen."


Volgens Els Vink, die samen met Beuk al een aantal jaar de kerstvoorstelling in de toren organiseert, hebben vele Noordwijkers de toren al een keer bezocht. En moest er weer een aanleiding komen om de toren te bezoeken. Beuk: "En dat is dus Jeroen geworden, de naamgever van de toren. Op zaterdag 19 augustus, twee dagen na de officiële feestdag van Jeroen, gaan de gidsen van de Oude Jeroenstoren het verhaal vertellen van Jeroen. Van 12.00 tot 16.00 uur elk half uur. Om te beginnen op de begane grond waar Jeroen de bezoekers zal ontvangen met zijn verhaal en muziek uit zijn geboorteland Ierland. Daarna begint de rondleiding door de toren met allerlei wetenswaardigheden en (muzikale) verrassingen."


Vink vervolgt: "Op elke etage van de toren wordt een deel van zijn verhaal en zijn betekenis voor Noordwijk verteld. En het verhaal eindigt op de trans, waar je een prachtig uitzicht hebt over het moderne Northgo, zoals Noordwijk in de tijd van Jeroen werd genoemd. En op de toren kan elke bezoeker een 'scalfie' (samentrekking van scalp en selfie - red.) maken, naar keuze verkleed als monnik of viking. Waarom de bezoekrs die keuze krijgen voorgelegd, wordt vanzelf duidelijk tijdens de rondleiding. In elk geval krijgt Jeroen ook in de social media een hedendaags gezicht met de hashtag jeroenindetoren. Beuk : "Waarmee wij misschien een nieuwe trekker naar de Jeroenstoren hebben gemaakt. Want wie wil er nou geen scalfie op de Jeroenstoren?  Elke Noordwijker toch?"


De Oude Jeroenstoren aan de Heilige Geestweg kan nog tot en met oktober elke zaterdagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur beklommen worden. Gidsen verzorgen rondleidingen. De entreeprijs bedraagt € 3,50 (kinderen € 2,50). Op zaterdag 19 augustus zijn de entreegelden volledig bestemd voor het goede doel van Jeroen125, de stichting Het Vergeten Kind.