De drie baanlopers uit het bekende stripverhaal 'Asterix en de Olympische Spelen' trokken veel bekijks (Foto: Jos Westgeest).

Levende en echte beelden zorgen voor verwarring
Laatste update: 10 augustus 2017 om 15:49

NOORDWIJK - "Neen jongen, dat is een beeld van Koningin Wilhelmina", legt een oma uit aan haar kleinzoon.

Die dacht dat dit voor Noordwijkers bekende beeld aan de boulevard ook meedeed aan het 'Levende Beeldenfestival'. De jongen was waarschijnlijk in verwarring gebracht door de vergelijkbare wandelende kunstwerken die hij was tegengekomen aan de Koningin Wilhelminaboulevard. In de verwarring schuilt een compliment voor de 'levensechte' beelden die afgelopen zondagmiddag zowel langs de boulevard als in de Hoofdstraat de aandacht wisten te trekken van het publiek.

De weergoden waren de organisatie, de Stichting Faciliteren Evenementen in Noordwijk (FEIN), dit keer wel goed gezind. Het weekend ervoor moest FEIN vanwege de storm het geplande Ibizafestival afgelasten. Daarom volgens Nico Stokman "een opluchting en een goedmakertje dat deze zondagmiddag alleen al vanwege het weer als geslaagd kan worden beschouwd. Gelukkig kunnen we het afgelaste Ibizafestival het komend weekend 12 en 13 augustus herhalen tijdens de Flower Parade. Zij het in wat afgeslankte vorm, daar het bloemencorso op de boulevard bewonderd kan worden. In het weekend van 2 en 3 september is een derde editie gepland in de originele uitvoering."


Het Levende Beeldenfestival was weer een schot in de roos. Het publiek reageerde heel enthousiast en constateerde ook dat het allemaal andere creaties waren dan vorig jaar. Toen organiseerde FEIN voor de eerste maal het festival, dat ook al eerder succesvol naar Noordwijk was gehaald door SEIN, de voorgaande evenementenorganisatie in Noordwijk. Er waren dit jaar opvallend veel sportfiguren, waarschijnlijk vanwege het themajaar 'Noordwijk, European City of Sport'. Een hockeyster, die probeerde een bal te slaan, een ludieke zwemmer en een tennisster. En zelfs een voetbalster, die aan de Kop van Hoofdstraat extra aandacht trok vanwege de op handen zijnde EK finalewedstrijd die middag in Enschede.


Veel aandacht trok de 'baanloopwedstrijd' uit de Griekse Oudheid op de Oranjepromenade. Uit dezelfde oudheid waren ook Aphrodite en Pallas Athene op hun sokkel te bespeuren. Net als de historische figuren Koningin Anna Paulowna en Michiel de Ruijter. Maar ook figuren uit het dagelijkse leven als een mosselman, een brievenbezorger en en straatveger trokken de aandacht van het slenterende publiek. Vaak waren de beelden in 'koper' of 'steen' uitgevoerd, maar dit jaar was er een opvallend aantal in 'porselein', zoals een huisvrouw uit de jaren 50 en een zwevende ballonnenverkoper. Hiermee ging het publiek dan ook regelmatig op de kiek.


Opvallend was dat dit jaar de hele boulevard autovrij was voor het wandelende publiek. Een verbetering ten opzichte van van vorig jaar en uitnodigend voor het publiek, dat nu vrij kon slenteren en genieten van de levende beelden. Volgens een aantal enthousiaste bezoekers was het "een ouderwetse zondagmiddag met veel gezelligheid en bekenden aan de boulevard."