Werk van Terry Haggerty op de tentoonstelling Openlucht Museum De Lakenhal (Foto: pr/Gert Jan van Rooij).

Openlucht Museum De Lakenhal
Laatste update: 11 augustus 2017 om 9:42

LEIDEN - Museum De Lakenhal maakt honderd jaar na oprichting van De Stijl de balans op rond het gedachtegoed van Theo van Doesburg.

'Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl' laat zien hoe kunstenaars van nu invulling geven aan de abstracte kunst. Twintig internationale kunstenaars maken grote, monumentale ‘Wall Paintings’ op het Pieterskerkhof. Dé unieke zomertentoonstelling van 2017 is nog tot en met 27 augustus te bezoeken.

In 2017 viert Leiden dat honderd jaar geleden Theo van Doesburg in Leiden ‘De Stijl’ oprichtte. Wat begon als de naam van een tijdschrift werd uiteindelijk een icoon van moderniteit over de hele wereld. Deze Nederlandse kunstbeweging deed de internationale kunstwereld op haar grondvesten schudden.


Theo van Doesburg verzamelde rond 1917 een groep gelijkgestemde kunstenaars om zich heen waaronder Piet Mondriaan, Bart van der Leck en J.J.P. Oud. Samen publiceerden zij het tijdschrift De Stijl en ontwierpen vanuit een grote vernieuwingsdrang. Tot op de dag van vandaag is de invloed van De Stijl op vele manieren merkbaar in de vormtaal van kunstenaars, architecten en vormgevers, maar ook inhoudelijk is de zoektocht naar een universele taal nog steeds actueel. Lees meer over De Stijl.


De twintig internationale kunstenaars die deelnemen aan Openlucht Museum de Lakenhal maken allemaal onderdeel uit van kunstenaarsinitiatief IS-projects, opgezet door de gastcuratoren Iemke van Dijk en Guido Winkler. Geheel passend in het gedachtegoed van De Stijl vormt dit collectief een netwerk van kunstenaars die elke verwijzing baar de zichtbare werkelijkheid vermijden. Alle kunstenaars, waaronder Brent Hallard (Australië), Gilbert Hsiao (USA), Linda Arts (NL) en Jan van der Ploeg (NL), maken hun ‘Wall Paintings’ speciaal voor Openlucht Museum De Lakenhal.


Locatie is het Pieterskerkhof. De tentoonstelling is gratis en 24 uur per dag te bezoeken. Tijdens de tentoonstelling 'Openluchtmuseum De Lakenhal' wordt elke zondag een gratis instaprondleiding gegeven om 14.00 uur. De rondleiding duurt een uur.

Aanmelden is niet nodig. Verzamelpunt is Old School aan het Pieterskerkhof 4A. Met een eigen groep een rondleiding boeken is uiteraard ook mogelijk. Neem voor meer info en/of boekingen contact op via de email  en/of tel. 071-5165357.

 

Meer info: boekingen@lakenhal.nl