Bestuur en leden van Gluren bij de Buren hebben het programma van het gratis culturele huiskamerfestival in Lisse rond. Het boekje wordt in de week van 18 september huis aan huis verspreid (Archieffoto: Erwin Brandt).

Huiskamerfestival belooft weer groot feest te worden
Laatste update: 17 augustus 2017 om 11:47

LISSE - Net na de feestweek eind september, staat in Lisse op zaterdag 7 en zondag 8 oktober weer het huiskamerfestival 'Gluren bij de buren' op het programma.

Tijdens dit vaak door de gemeente als voorbeeld genoemde en geroemde burgerinitiatief zullen Lissers hun huizen openstellen voor optredens van vooral muzikanten.

In 2015 begonnen in het kader van Poelpolder vijftig jaar staat het cultuurevenement aan de vooravond van de derde editie. De tweede editie in 2016 trok naar schatting al ruim drieduizend genietende en enthousiaste bezoekers en ook dit jaar zijn de verwachtingen hooggespannen. De werkgroep Gluren bij de Buren-Lisse, bestaande uit Stella Sedelaar, Wil Hoogenbosch, José van der Aart, Leomieke de Vroomen en Nienke Wessel en verder gevormd door voorzitter Hans Hoogenbosch, secretaris Gerard Boon en penningmeester Ben van der Aart, vertelt enthousiast dat het goed gaat met de organisatie.

"Dit jaar zijn er nóg meer aanmeldingen dan vorig jaar", meldt Nienke Wessel. "Voor de zaterdagmiddag zijn er bijna dertig en voor de zondagmiddag veertig huiskamers aangeboden en er zullen dan ook zeventig presentaties plaatsvinden. De inschrijving is gesloten en de koppeling van locatie met artiest heeft tot ieders tevredenheid plaats gevonden".


Het culturele festival heeft ook dit keer weer van alles te bieden, vertelt Wessel verder. "Op muzikaal gebied is er naast popmuziek ook Ierse muziek, kan er genoten worden van tropische muziek en verschillende vormen van klassieke muziek. Daarnaast kan er geluisterd worden naar vocale groepen, a capella en andere koren, drums, dwarsfluit, harpen, gitaren, koperblazers en accordeon. Er worden gedichten voorgedragen, spannende verhalen en kinderverhalen verteld en er zijn singer-songwriters. Verder kan er genoten worden van beelden en schilderkunst en meegedaan worden aan een salsa-workshop, een schilderworkshop en jongeren kunnen bovendien glas graveren en een graffiti -poging wagen of liedteksten leren schrijven. Kinderen kunnen met krimpie-dimpie muziekinstrumentjes maken als sleutelhangers en nog veel meer."


Het idee achter het festival is simpel. Amateurkunstenaars uit de regio verzorgen in de huiskamer van een inwoner van Lisse gratis toegankelijke optredens en de deur staat voor alle belangstellenden gedurende de middag letterlijk en figuurlijk wijd open. Het is heerlijk kleinschalig en best wel intiem aldus de organisatie. "Je komt bij onbekende of bekende mensen aan huis, ontmoet er dorpsgenoten en wie weet leer je je buren nu eens op een andere manier kennen. Het is gewoon een unieke en simpele manier om in contact te komen met andere Lissenaren, kunstvormen en muziek. En het bevordert de sociale cohesie in de wijken."


Het culturele festival Gluren bij de Buren Lisse vindt plaats op 7 en 8 oktober tussen 13.30 en 17.30 uur. Iedere voorstelling duurt 30 tot 45 minuten en vindt per middag drie keer plaats. Medio september wordt het programma huis-aan-huis in Lisse verspreid en komen er programmafolders op enkele openbare plaatsen te liggen zoals de bibliotheek, De Zwarte Tulp en het gemeentehuis. Het eerste programmaboekje wordt op 5 september aan burgemeester Lies Spruit overhandigd.

Voor meer informatie en het programma kan men terecht op de website.. Hier komt de komende tijd steeds meer informatie over de verschillende programma-onderdelen.

 

Meer info: http://www.glurenbijdeburen-lisse.nl