Schilderes ARA, oftewel Annie Berbée, is gepassioneerd van en wordt geïnspireerd door zo'n beetje alles wat ze om zich heen ziet, of dat nu doodgewone of speciale zaken zijn. "Eenmaal bezig vergeet ik zo nu en dan de tijd", glimlacht de Hillegomse kunstenares (Foto: Martin Evers).

Schilderes ARA is een creatieve duizendpoot
Laatste update: 17 augustus 2017 om 14:10

HILLEGOM - Zo'n 27 jaar geleden begon Annie Berbée (67) met haar creatieve hobby.

De Hillegomse is inmiddels in het lokale en regionale kunstwereldje bekend als schilderes ARA ook een verwijzing naar haar meisjesnaam (Van der Aar).

"Vroeger ontwierp en maakte ik zelf kleding. Werkte veel met kleurige stoffen. Ik wilde wel wat doen met mijn destijds ook wel steeds opborrelende inspiratie maar had daar nog niet genoeg tijd voor", vertelt Annie in haar woning die vol staat en hangt met haar kleurige creaties. Hulpmiddelen zijn naast de penseel en het schildersmes ook haar eigen vingers. Verf is vervolgens niet het enige materiaal dat op de doeken komt.
"Ik verwerk ook lapjes stof, papier karton en kralen in mijn werk. Wat vervolgens op het canvas verschijnt kent vele onderwerpen. Ik krijg door wat ik om me heen zie voortdurend ingevingen. Ik schilder dieren, planten, bloemen mensen natuurtaferelen, raak in vervoering door kleuren en de manier waarop het licht daarmee speelt en probeer dat op een doek over te brengen. Ook voor onderwerpen die spontaan bij me opkomen pak ik echter de penseel. Ik ben altijd bezig en vind dat heerlijk", aldus Annie Berbée.


"Een tijdje geleden kocht ik een vloerkleed met daarop een giraffe print. Meteen besloot ik een tafereel met giraffen te schilderen. Zo gezegd zo gedaan. Het hangt nu te pronken in de huiskamer. Telkens als ik er naar kijk krijg ik weer kippenvel. Prachtig." Het werk van schilderes ARA is en wordt regelmatig geëxposeerd zoals in de bibliotheek, in winkels of de wachtkamer van een huisarts. Zo nu en dan verkoopt ze een werk, geeft er ook wel eens een of meer weg, bijvoorbeeld ten bate van een verloting of voor een goed doel.
"Mensen die me goed kennen, en dat zijn er nog wel wat, zijn niet zelden vol bewondering over hoe ik er volgens hen toch steeds weer in slaag om me zo creatief te blijven uiten", glimlacht de Hillegomse schilderes. "Ik zeg dan maar dat ik daar nog steeds heel erg veel plezier aan beleef. En dat klopt voor de volle honderd procent. Als ik schilder voel ik me in mijn element!".