Jeanet van der Laan in de ArenA tijdens een afscheidswedstrijd van voormalig internationals Daphne Koster en Anouk Hoogendijk: "Ik hoop dat het succes ook brekend is voor de KNVB" (Foto: Frank Venema).

Van der Laan hoopt dat KNVB succes vervolg geeft
Laatste update: 17 augustus 2017 om 14:25

LISSE - Jeanet van der Laan voelde zich de afgelopen weken als een vis in het water. Tijdens het Europees Kampioenschap voor vrouwen was de Lissese nauw verbonden aan het evenement.

Zo was ze als analist op NPO Radio 1 te horen bij 'Langs de lijn'. Daarnaast is ze ambassadrice van de KNVB en heeft ze als politica sport hoog op de agenda staan. Maar de ex-international is realistisch: zowel op sportief als bestuurlijk vlak ligt er voor de KNVB een grote uitdaging in het vrouwenvoetbal.

De afgelopen weken waren er veel positieve reacties over het vrouwenvoetbal. Toch sijpelen er ook nog steeds negatieve tegengeluiden door van onder andere journalisten, terwijl de amusementswaarde hoog was. Het vrouwenvoetbal zou vergeleken met het mannenvoetbal een veel lager niveau hebben. Zowel technisch als tactisch hebben de vrouwen volgens de 'kenners' nog veel te leren.


"Je moet mannen- en vrouwenvoetbal gewoon niet met elkaar vergelijken, dat kan niet", opent de ex-international. "Fysiek is het heel anders en sportief ook. Voor de vrouwen zijn de faciliteiten minder dan bij de mannen en het maakt ook uit waar je speelt. Bij de Ajax Vrouwen zijn er betere faciliteiten dan bij andere clubs. Daarin moeten we, of de clubs, nog een stap maken."


Volgens de ex-speelster van Ter Leede moet het vrouwenvoetbal in Nederland dan ook een betere aanpak krijgen: "Je moet proberen om goede voorwaarden te creëren voor de meiden. Daarnaast vind ik dat je meiden eerst gemengd moet laten spelen met jongens. Daarna kunnen ze een stap omhoog zetten."
Ook op bestuurlijk vlak dient het nodige veranderd te worden, vindt de inwoonster van Lisse: "De KNVB moet eerst mannen en vrouwen los van elkaar zien. Dus voor de vrouwentak zou iemand aangesteld moeten worden die zich specifiek daar op richt. Daarbij zou ik ook een Raad van Commissarissen voor het vrouwenvoetbal aanstellen die daar boven staat. Daarom hoop ik dat dit succes ook brekend is voor de KNVB."


Voor Van der Laan was het geen enorme verrassing dat de Nederlandse dames het Europees Kampioenschap wisten te winnen: "Nee, dit verbaast me niet, omdat deze lichting in de jeugd al enorm sterk was. Ook klopte alles dit toernooi. Er waren geen ruzies in de selectie en het team groeide echt naar elkaar toe. Iedereen had de afgelopen weken dezelfde visie en hetzelfde doel: kampioen worden. Dat is ook één van de redenen dat ze niet op elkaar zaten te zeiken."


De politica is erg lovend over de rol die de bondscoach en haar oude teamgenoot, Sarina Wiegman, hierin had: "Ik vind het erg leuk voor Sarina dat ze dit heeft bereikt. Vroeger wist ze ook altijd alles al beter, zelfs beter dan de trainers. Ook is het een voordeel dat zij een onderwijsachtergrond heeft, daardoor weet ze precies hoe ze met de speelsters om moet gaan. Ze is echt een tacticus en heeft een goede voetbalvisie."
Door de puike prestatie van de dames staat het vaderlandse vrouwenvoetbal volledig op de kaart. Het succes kan er voor zorgen dat meer meisjes of jonge kinderen op voetbal willen: "Vrouwen krijgen hierdoor een aparte status en dit succes is maatschappelijk ook goed. Het brengt veel teweeg bij jonge meisjes, ze kunnen zich nu identificeren met hun heldinnen. Hierdoor krijgen vrouwen en het vrouwenvoetbal een andere positie in het voetbal."