Gijsbert Twigt krijgt een vuursteen van duizenden jaren oud in handen (Foto; Erwin Plug).

Bijzondere vondsten tijdens determinatiedag Natuurcentrum
Laatste update: 17 augustus 2017 om 16:41

KATWIJK - Het Natuurcentrum Katwijk werkt sinds kort samen met Naturalis Leiden om te onderzoeken of een intensievere samenwerking een positieve bijdrage kan leveren aan het behalen van doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en natuureducatie.

Twee weken geleden werd de eerste samenwerking - namelijk het Zee-evenement - al een groot succes met enkele honderden geïnteresseerden. Afgelopen zaterdagmiddag werd een kleinschalige 'determinatiedag' georganiseerd in het Natuurcentrum op het Katwijkse strand, ter hoogte van de Witte Kerk.


Men had nu de gelegenheid om met name strandvondsten te laten 'determineren' door deskundigen van Naturalis en Natuurcentrum Katwijk. Zij beoordeelden de vondsten van bezoekers en voorzagen de mensen van informatie. Bijvoorbeeld bijzondere schelpen, fossiele skeletresten zoals tanden en botten van zoogdieren, fossiele uitwerpselen, fossiele amfibieën en reptielenresten, fossiele vogelresten, stenen- en benenartefacten, fossiele schelpen en gesteenten kon men laten zien.


"Wij maar denken dat we een dinosaurusbot hadden gevonden", vertelt een bezoekster tegen een medewerker van Naturalis over een stuk steen die het gezin ooit gevonden heeft in Noordwijk. Haar kinderen staan er gespannen bij, met gevulde plastic bakjes in de handen. Stuk voor stuk wordt een vondst uit het bakje genomen om te bekijken. Meestal weten de medewerkers het meteen en soms moet er even een vergrootglas bij komen of bespreken ze het onderling. "Nou, dit is geen dinosaurusbot, maar wel een heel unieke vondst, mevrouw", vertellen de medewerkers enthousiast. "Dit is vuursteen dat gebruikt is als werktuig duizenden jaren geleden. Het is een soort krabbertje dat dus benut werd om misschien iets te snijden. Hoe oud het is, is moeilijk te zeggen. Misschien wel duizend opa's geleden", zeggen ze tegen het kind. "Dit is leuk voor het Museum van Oudheden om te laten zien. Mogen we het fotograferen? We hebben nog nooit zo'n mooie gezien."


De dag was weer een succes. De aanloop was goed en er waren leuke vondsten. "Door de kustwerkzaamheden de afgelopen jaren, is er meer te vinden op strand. Er is veel zand vanuit zee op strand gespoten. We vinden het interessant wat er zoal gevonden wordt aan de kust", vertelt Gijsbert Twigt van Natuurcentrum Katwijk.