Open Monumentendag 2017 opent op zaterdag 9 september om 10.00 uur bij Open Hof (Foto: pr).

9 September openen Monumenten hun deuren
Laatste update: 6 september 2017 om 9:27

HILLEGOM - Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseert Open Monumentendag in Hillegom.

In 2017 wordt Open Monumentendag op zaterdag 9 september gehouden en hieraan nemen Open Hof, de Maartenskerk, de St. Jozef en Martinuskerk, het Schoutenhuis, Het Klokgeveltje, Elsbroekerwei en de Heemtuin deel. Open Monumentendag gaat van start om 10.00 uur. Wethouder Jeroen Verheijen verricht dan de openingshandeling bij Open Hof aan de Raadhuisstraat 3.

Het thema van Open Monumentendag 2017 is 'Boeren, burgers en buitenlui' en elk van de deelnemers biedt de bezoeker interessante extra's binnen dit thema. Dit naast de openstelling zelf waar veel te bewonderen is, zoals bijvoorbeeld bij Open Hof, dat antieke tractors bij de openingshandeling betrekt. En in aanloop naar het thema van deze kerkgemeenschap voor 2018, 'Groeien en bloeien', is er voor iedere bezoeker een fleurige verrassing. Ook is er een proeverij van diverse gerechten van het Open Hof eetcafé.


De Maartenskerk heeft onder andere een presentatie over de herkomst van de uitdrukking 'Boeren, burgers en buitenlui' en heeft een stamboom gelicht van het bekende Hillegoms geslacht Van Loon.


De St. Jozef en St. Martinuskerk heeft onder meer een tentoonstelling van 20 hongerdoeken, dit zijn doeken van 2 bij 3 meter die gemaakt zijn door kunstenaars uit derde wereldlanden. Op het plein voor de kerk zijn verschillende kraampjes van werkgroepen die te maken hebben met hulp aan zieken, gehandicapten en mensen in financiële nood. Daarnaast treden diverse koren op.


In de Heemtuin geven vrijwilligers uitleg over wat zich allemaal in de heemtuin bevindt, waaronder de imkerij. Het Schoutenhuis en Het Klokgeveltje openen ook deze dag hun deuren om zich van binnen te laten bewonderen. De boerderij van Elsbroekerwei is alleen te bezichtigen tijdens twee rondleidingen, om 11.00 uur en 13.30 uur, de boerderijwinkel is de gehele dag geopend.


Klassendag
Ook wordt in Hillegom de Open Monumentendag Klassendag gehouden, dit jaar op vrijdag 8 september. Negen groepen van Hillegomse basisscholen zullen deze dag bezoeken brengen aan de deelnemende kerken. Vrijwilligers van de kerken hebben ook dit jaar weer tijd vrijgemaakt om deze leerlingen te ontvangen.


Het gehele programma is te vinden op de website onder 'Historisch Erfgoed'. Daar staan ook eventuele afwijkende openingstijden bij de locaties vermeld.

 

Meer info: http://www.vriendenvanoudhillegom.nl