Martin van Eeuwijk werd in blessuretijd, nota bene bij het juichen na de 2-2, van het veld gestuurd. Hij zou daarbij opzettelijk op een tegenstander zijn ingegleden (Foto: Hubert Habers).

Er lijkt nog weinig te zijn veranderd op Ter Specke
Laatste update: 7 september 2017 om 11:21

LISSE - Het is het eerste wat een verslaggever doet als hij is aangekomen op de locatie. Oké, misschien nadat hij een handje heeft staan schudden met bekende bestuursleden of medecollega's.

Of eventueel een praatje heeft gemaakt met de trainer van de voetbalclub waar hij of zij voor staat ingepland. Snel daarna spoedt een journalist zich naar het wedstrijdformulier. Wie staan er in de basis? Wat zijn de verrassingen? Waar zit het verhaal?

De eerste blik op de basiself van FC Lisse tegen HHC Hardenberg toonde weinig eigenaardigheden. Het keepen van Bjorn Haggerty had zich van tevoren al aangekondigd omdat trainer Robbert de Ruiter zijn twee jonge doelmannen, Haggerty en Wesley Storm, om en om wil laten spelen. De rest van de basis was dezelfde als die van vorig jaar. Enkel de naam van Kevin van der Zwet in de laatste linie is vergeleken met vorig jaar anders. Tom Zoontjes is gestopt. Timothy van der Meulen pas net speelgerechtigd. Vandaar dat middenvelder Van der Zwet een linie terugschoof.


Ook het veldspel van de Lissenaren deed vertrouwd aan voor het thuispubliek; de energie van buitenspelers Koen Fokkema en Thierry Monteny, de steekpassjes van Martin van Eeuwijk of het harde werken van Rowdy van der Putten. Hetzelfde als altijd.


Trainer Robbert de Ruiter keek er met plezier naar. "De beste eerste helft in de twee jaar dat ik hier zit. Maar ons supermanco was weer het scoren." Daar zat dan ook het pijnpunt van het eerste bedrijf. Vooral Fokkema en Van der Putten hadden bij elkaar in vijf kansen FC Lisse op voorsprong moeten brengen. "Dan komt die voetbalwet weer hé, en valt hij aan de andere kant", treurde de trainer van de tweededivisionist. Shkodran Metaj schoot schitterend raak. "Een zondagschot uit een afvallende bal. Een extreem mooie goal hoor, maar uit een dood spelmoment. Kwetsbaar, zoals we zijn."


In dat opzicht lijkt er ook weinig te zijn veranderd op Ter Specke. "Die dode spelmomenten zijn zo essentieel. Excelsior Maassluis-uit, idem dito. Ik dacht: daar gaan we weer." Toch toonden de Lissenaren zich veerkrachtig. Nog geen tien minuten later scoorde ook FC Lisse uit een vrije trap de 1-1. Rik Vermeulen kopte een bal van Martin van Eeuwijk prima binnen.


"En dan valt die 1-2 weer via Koos Werkman uit een standaardsituatie. HHC won vorige week met 2-1 van Koninklijke HFC, uit twee van zulke momenten. Dan zie je hoe superbelangrijk die zijn. Je moet er voor zorgen dat je qua dode spelmomenten aan de goede kant zit en niet aan de verkeerde kant. Wij hebben die positieve balans helaas nog niet te pakken. Daar moeten we wat mee doen."


Tijdens een 1-1 stand zorgde Robbert de Ruiter wel voor nieuw elan in de ploeg. Met het inbrengen van Rick Bouwmeister en Bas Buimer kwam er weer 'schwung' in het elftal. Alsof de club behoefte had aan iets nieuws. Vers bloed, nieuwe gezichten, een andere balans. Ook na de 1-2 van Werkman in de tachtigste minuut zocht FC Lisse nadrukkelijk de aanval. Dat leverde in de derde van vier minuten blessuretijd de gelijkmaker op. Maker was invaller Buimer. "De dood of de gladiolen.


We hebben goed voetbal laten zien, maar het rendement moet beter. Want dan pak je ook punten. We moeten het met elkaar doen. Daarom vind ik het mooi hoe we de 2-2 met elkaar vierden." Dat Martin van Eeuwijk bij die vreugdeuitbarsting rood kreeg omdat ie op beide knieën ingleed op Hardenberg-verdediger Werkman, laat De Ruiter daarbij kennelijk buiten beschouwing.