(Foto: pr).

Galgen en bulderende kanonnen bij Roskam
Laatste update: 7 september 2017 om 16:46

KATWIJK - Oude ambachten, bourgondische versnaperingen, dieren, vrolijke minstrelen, draaiorgels, kanonnen, duivenlossingen, kramen met middeleeuwse spelen.

De Turfmarkt gaat als een levensechte tijdmachine terug naar de tijd van boeren, burgers en buitenlui. Het belooft een schitterend feest uit lang vervlogen tijden te worden in Katwijk aan den Rijn met Herberg De Roskam als bruisend middelpunt.

De Roskam is één van de belangrijkste gebouwen uit de geschiedenis van Katwijk aan den Rijn. De herberg wordt in het jaar 1560 voor het eerst genoemd, maar vermoedelijk is het gebouw ouder. Het pand is midden in het dorp gebouwd aan een knooppunt van doorgaande wegen. De Roskam doet dienst als herberg, raad- en regthuys. We zouden nu spreken van 'rechtbank'. Omdat het gerecht en het gevang er gevestigd zijn, is de Heer van beide Catwijcken en 't Sandt van oudsher eigenaar van De Roskam. De baljuw en de welgeboren mannen die de vierschaar spannen komen bijeen in De Roskam.

Zij vormen een soort gerechtelijk bestuur. Daarnaast vergaderen ook de schout en de schepenen (vergelijkbaar met burgemeester en wethouders) in De Roskam. In De Roskam worden mensen dus ook berecht. Menigeen wordt na foltering en/of veroordeling op water en brood opgesloten in het cachot, waar zij moeten wachten op de uitvoering van het vonnis. Vonnissen worden meer dan eens ten overstaan van het publiek op de Turfmarkt uitgevoerd. De politie in die tijd bestaat uit een soort schutterij. Verder zijn er zogeheten rustbewaarders en nachtwachten, die ook wel klappermannen worden genoemd.


Om 10:00 uur is de opening van Open Monumentendag door het afschieten van een historisch kanon op de Roskambrug door burgemeester Visser. Daarna voltrekt zich tot 16.00 een compleet programma op de Turfmarkt en in de Roskam.