Werk van de 'vergeten' bollenschilder Anton L. Koster (Illustratie: pr).

Museum De Zwarte Tulp haalt werk Anton L. Koster uit de vergetelheid
Laatste update: 8 september 2017 om 12:09

LISSE - Van 16 september tot en met 29 april is in Museum De Zwarte Tulp in Lisse de tentoonstelling 'Naar de bollen' met werk van de bollenschilder Anton L. Koster (1859 Terneuzen - 1937 Haarlem) te zien.

De laatste uitgebreide tentoonstelling van Koster was in 1959 in Haarlem. In Lisse vinden ze het daarom hoog tijd om het bijzondere werk van deze 'vergeten' bollenveldenschilder weer te tonen. Er zijn ruim vijftig werken te zien, afkomstig uit particulier bezit maar ook uit de eigen collectie van Museum De Zwarte Tulp, het Gemeentemuseum Den Haag, Rijksmuseum en Teylers Museum.

Vanaf 1890 woonde Anton L. Koster in Haarlem en later in Heemstede. In deze nieuwe omgeving werd Koster gegrepen door de schoonheid van de bloembollenvelden en maakte van het schilderen van dit onderwerp zijn specialisme. Ieder voorjaar ging Koster met zijn schildersspullen op pad om studies - van soms herkenbare locaties in de Bollenstreek - te maken. Hij gebruikte die studies en schetsen later in zijn atelier als voorbeeld voor grotere schilderijen. De typisch Hollandse bloembollenvelden werden door Koster op een impressionistische manier vastgelegd met altijd aandacht voor de kenmerkende aspecten van het bollenlandschap: de vaarten, de heggen van elzen en beuken, de schafthuisjes, de rietschelven en de arbeiders die op het land aan het werk zijn. 


Op de tentoonstelling zijn naast dertig schilderijen ook twaalf bijzondere zwart-wit pentekeningen van bolgewassen te zien. De pentekeningen zijn sinds de verwerving ervan door Teylers Museum in 1915 nooit meer tentoongesteld. In het Prentenkabinet worden ook aquarellen getoond en pastels - tekeningen in gekleurd krijt -, een techniek waarin Koster zeer bedreven was.


Bij de tentoonstelling verschijnt het rijk geïllustreerde boek 'Anton L. Koster (1859-1937), schilder van bloembollenvelden' geschreven door kunsthistorica Floor de Graaf. Het boek biedt een overzicht van Kosters belangrijkste werken en zijn betekenis voor het Nederlandse kunstleven. Alle geëxposeerde werken zijn er in kleur in afgebeeld. Het boek is voor € 24,50 verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum De Zwarte Tulp en in de boekhandel (ISBN 978 94 6262 150 3).


Gedurende de tentoonstelling 'Naar de bollen' zullen er in het museum in Lisse verschillende activiteiten georganiseerd. Meer informatie daarover is te vinden op de website.

 

Meer info: http://www.museumdezwartetulp.nl