Het team 'Fast & Furious', met de Noordwijkse amazone Marjolijn Bode, in actie (Foto: pr).

Horseboarder Marjolijn Bode naar EK om tegengas te geven
Laatste update: 12 september 2017 om 14:58

NOORDWIJK - Op zaterdag 16 en zondag 17 september vindt in Amersfoort het Europees Kampioenschap Horseboarden plaats.

Met een Noordwijks tintje, want de Noordwijkse amazone Marjolijn Bode zal daar namens Nederland in actie komen.

Horseboarden is in Nederland een vrij nieuwe tak van paardensport. Er is een watervariant en een landvariant. Bij het waterhorseboarden trekt het paard, bestuurd door de ruiter, een wakeboarder voort door de branding. Hierbij kan gesprongen worden of gewoon op snelheid worden gereden. Bij het landhorseboarden werkt het hetzelfde, alleen staat de boarder op een mountainboard. Dat is een soort snowboard op grote wielen met rubberen banden. Hierin worden ook wedstrijden georganiseerd waarbij het draait om snelheid, behendigheid, communicatie en balans. Een team moet een parcours afleggen met daarin krappe draaien, slaloms en sprongen. Het snelste team dat dit parcours foutloos aflegt gaat er met de winst vandoor.


Beginner
Drie Nederlandse combinaties zullen het in Amersfoort opnemen tegen Engelse, Deense en Duitse teams. Eén van de Nederlandse vertegenwoordigers komt uit onze regio, namelijk het team 'Fast & Furious', dat bestaat uit de Noordwijkse ruiter Marjolijn Bode en boarder Tim Hoetmer uit Hoofddorp. De ruin Camiel moet voor de benodigde snelheid zorgen. Ondanks het feit dat ze geselecteerd is voor het EK, is bode nog maar een beginner. Ze beoefent de sport nog geen half jaar.

"We zijn op straat begonnen en daarna op het strand. Op het strand trainen vonden we alledrie geweldig! Tim heeft in het begin veel gepraat tegen Camiel als hij er achter hing, ik als ruiter bleef stil. En op die manier raakte Camiel erg op hem gericht. Bij de eerste harde crash op het strand stopte Camiel zelf en keek om naar Tim. 'Baasje, kom je? Waarom lig je daar?' Misschien had het te maken met de paardensnoepjes die Tim in zijn zak had en die door de val ongeveer in zijn been getattoeëerd stonden."


Gaspedaal
Bode is van kinds af aan gek op paarden. "Ik heb er dan ook mijn werk van gemaakt. Ik geef les en werk als zadelmaker bij een ruitersportzaak. Tevens ben ik altijd actief geweest - met wisselend succes - in de wedstrijdsport, zowel springen als dressuur." Van horseboarding had de Noordwijkse echter nog nooit gehoord, totdat ze afgelopen maart een fimpje zag. "Maar ik dacht dat Camiel daar helemaal niet het paard voor was. Als je je hand op zn kont legde schoot hij al vooruit en ieder geluidje achter hem zorgde voor een reactie. Zijn remmen waren versleten en zijn gaspedaal chronisch ingedrukt, zeg maar. Dat hij inmiddels kalm met het board wegloopt en beter luistert dan ooit, toont aan dat werkelijk ieder paard deze sport kan beoefenen. Als je het maar met begrip voor het paard opbouwt."


Tegengas
Bode en Hoetmer gingen zich verdiepen in het landhorseboarden en legden contact met Horseboarding UK. "Zij hebben ons materialen verkocht en op weg geholpen met het allereerste beginnetje. We hebben het onszelf aangeleerd, want we wisten toen nog niet dat Horseboarding NL bestond. Daar kun je samen trainen en ideeën uitwisselen. Toen we op een paardenevenement een demonstratie gaven, waren de mensen erg enthousiast. Zodoende zijn we ook 'geselecteerd’ voor het EK".


Veel illusies over hun kansen maken Bode en Hoetmer zich niet: "We gaan proberen de Engelsen en Duitsers, die al jaren actief zijn in deze sport, wat tegengas te geven."


Het team 'Fast & Furious' is te volgen via de facebookpagina 'horseboarden'.