Wie kan de rangeerpuzzel oplossen? (Foto: René Wolf).

Modelbouwweekend bij Smalspoormuseum
Laatste update: 12 september 2017 om 16:30

VALKENBURG - Op zaterdag 23 en zondag 24 september vinden bij Stoomtrein Katwijk Leiden de smalspoormodelbouwdagen plaats.

Op zaterdag 23 en zondag 24 september vinden bij Stoomtrein Katwijk Leiden de smalspoormodelbouwdagen plaats en maakt het museum ruim baan voor modelbanen en diorama's gemaakt door Nederlandse en buitenlandse topmodelbouwers. Ze bouwen zelf hun rijdend materieel en besteden ook veel tijd en zorg aan de landschappen.

Voor alle liefhebbers van stoomtreinen en miniatuurtreinen is dit evenement een absolute must. Het laatste weekend van september worden er 27 modelbanen en diorama's opgebouwd van topmodelbouwers uit Nederland, Duitsland en België. Veel van deze modelbanen worden voor het eerst aan een groot publiek getoond. De banen staan opgesteld in het museum tussen stoere stoom- en diesellocomotieven, kipkarren en ander materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende.

De modelbanen zijn gemaakt in diverse schalen, sfeervol gedetailleerd, soms met een knipoog naar de werkelijkheid, maar vaak ook historisch 100 procent verantwoord. Modelbaantjes van amper een halve vierkante meter vol details en een grotere modulebanen waar treinen in Oostenrijkse, Indonesische of Amerikaanse landschappen rondrijden.


Hoewel de bouwers natuurlijk heel voorzichtig met hun modelbanen zijn, mogen kinderen vaak helpen om de treinen te laten rijden. Het zijn trouwens juist kinderen en de vrouwelijke bezoekers die de kleinste details het eerste opmerken. Kinderen kunnen bij 'meester Huub' hun rangeerdiploma halen als zij een rangeerpuzzel weten op te lossen. Met een locomotief moeten zij vijf goederenwagons op het juiste spoor te weten te krijgen. Hun ouders of grootouders mogen deze uitdaging ook aangaan, maar dan moeten ze wel durven.

Omdat deze dagen samenvallen met het laatste weekend van het rijseizoen (op de herfst- en kerstvakantie na), rijden de stoomtreinen dit weekend met een uitgebreide dienstregeling. Het museum is het gehele weekend geopend van 10.30 tot 17.00  uur. Voor dit evenement zijn de toegangsprijzen 9 euro, kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen 7 euro . Ritten met de stoom- en dieseltrein zijn bij deze prijs inbegrepen.