Bij het begin van het toernooi verzamelden de circa 160 deelnemers rond de vlag die aangeeft dat Noordwijk is verkozen tot European City of Sport (Foto: Harm Dragt).

Wandelvoetbal in de lift
Laatste update: 15 september 2017 om 11:04

NOORDWIJK - Afgelopen woensdag werd er op het complex van SJC een indrukwekkend voetbaltoernooi afgewerkt.

Zo'n 160 senioren streden in 15 teams om de prijzen bij het zogenaamde 'wandelvoetbal'. Het succes ruikt naar meer.

Het was dan wel geen vrijdag de 13e, maar het plan om op woensdag de 13e  een nieuw en groot voetbaltoernooi voor vergevorderde senioren te organiseren, bleek toch een beetje de weergoden verzoeken. Dat werd in de dagen kort ervoor duidelijk toen de berichten aanzwollen dat de kustprovincies te maken zouden krijgen met een zware storm. Ondanks alles werd het een groot succes. SJC-voorzitter Herman Meijvogel liep dan ook met een grote glimlach op 'zijn' complex rond.


De bevolking vergrijst, wordt op latere leeftijd steeds actiever en zoekt naar mogelijkheden om daar invulling aan te geven. Wandelvoetbal blijkt een gouden greep om aan die wens gehoor te geven. Zoals de naam al aangeeft mag er alleen wandelend gevoetbald worden op een half veld. Harder lopen wordt afgefloten. Fysiek contact is ook verboden. In Groot Brittannië is het al een groot succes en Nederland wandelt er met forse pas achteraan.

Dat was te zien op het sportcomplex van SJC waar rond 13.00 uur het beginsignaal te horen was. In samenwerking met het onder meer het Ouderenfonds hadden de 'zwartwitten' het voor elkaar gekregen om maar liefst 15 senioren teams naar de Lageweg te krijgen. Alleen de wandelvoetballers van FC Twente bleken uiteindelijk niet van de uitnodiging gebruik te kunnen maken. Naast regionale teams en enkele andere bekende clubs waaronder ADO, Telstar en Helmond  was er, mede dankzij de contacten van SJC-speler Dave Verwey ook een ploeg met oud internationals aanwezig. Dat wandelvoetbal in de lift zit bewijst het feit dat het groots opgezette toernooi van SJC niet de grootste is in Nederland.


Het Wandelvoetbaltoernooi is een van de vele evenementen die in het Noordwijkse themajaar Sport georganiseerd worden. De voorbereiding, zo laat Meijvogel weten, heeft zo'n vier maanden in beslag genomen. Kort voor het beginsignaal verzamelden de 160 deelnemers zich rond de vlag die aangeeft dat Noordwijk zich European City of Sport mag noemen. Meijvogel: "De gemeente heeft de organisatie financieel mede mogelijk gemaakt. Want kosten maak je natuurlijk voor zo'n toernooi. Aan het eind van de middag wordt de deelnemers een barbecue aangeboden. Omdat zo'n toernooi een echt familiegebeuren is en veel deelnemers hun partner hebben is de belangstelling langs de lijn ook groot. Die aanwezige aanhang maakt zo'n toernooi extra gezellig."


Er zijn al stemmen opgegaan om het toernooi ook de komende jaren te organiseren. Meijvogel: "In principe zien wij dat wel zitten maar het zal mede afhankelijk zijn van de voortgang van de renovatie van het sportcomplex die voor de komende jaren in de planning staat. Als de accommodatie het toelaat dan zijn herhalingen zeer wel denkbaar." Aan de circa 25 vrijwilligers die zich hebben ingezet voor de organisatie van editie 2017 zal het niet liggen, want ook zij kijken terug op een groot succes. Iedereen keerde met een goed gevoel huiswaarts waaronder de winnaars die een fles 'Zeewater' kregen uitgereikt.